- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru că este vineri, la Super Neatza este zi de desert, iar Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii a preparat, la cererea matinalilor nostalgici după deserturile copilăriei, o delicioasă rețetă de ciocolată de casă în foi de napolitane.
Rețeta ciocolatei de casă este cea clasică, așa cum o preparau mamele sau bunicile și o puteți prepara și voi respectând lista de ingrediente și modul de preparare de mai jos. ce poate fi mai gustos la porția de desert decât o bucată de ciocolată de casă cu iz de copilărie!
Citește și: Foi de napolitane cu nucă și caramel. Un desert delicios, fără coacere
Rețeta Ciocolată de casă în foi de napolitane - Ingrediente
- 550 gr lapte praf
- 350-400 gr zahăr
- 200 ml apă
- 250 gr unt cu peste 80% grăsime
- 100 gr pudră de cacao
- 1 praf de sare
- 150-200 gr miez de nucă tocat grosier
- 2 lingurițe esență de rom
- foi de napolitane( foi Lica)
Ciocolată de casă în foi de napolitane - Mod de preparare
Modul de preparare al deliciosului desert cu iz de copilărie nu este complicat, însă necesită atenție respectarea corectă a pașilor de preparare.
Citește și: Ciocolată de casă, rețetă din copilărie, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan şi Dani
Iar pentru reușita sigură a ciocolatei, este necesară alegrerea ingredientelor de calitate.
Laptele praf și pudra de cacao se vor trece prin sită, înainte de a fi adăugate în siropul de ciocolată, pentru a nu se forma cocoloașe.
Se începe cu prepararea siropului. Se pune un vas cu apa la fiert și se adaugă zahărul. Se amestecă până se dizolvă tot zahărul și se formează un sirop consistent. Cantitatea de zahăr se adaugă în funcție de cât de dulce se dorește ciocolata, însă nu mai puțin de 350 de grame. Dacă se optează pentru o cantitate mai mică există riscul ca ciocolată să aibă o consistență moale.
După ce a fiert siropul pentru ciocolată, se stinge focul și se adauagă pudra de cacao cernută, amestecând intens cu un tel, până la omogenizare. Apoi se adaugă untul tăiat în cuburi și din nou se amestecă până când acesta se topește și compoziția este bine omogenizată. Urmează laptele praf, apoi esența și nucile, dar și un praf de sare, pentru accentuarea gustului. Laptele praf se adaugă treptat și se amestecă intens pentru evitarea formării colocoașelor.
Cum se asamblează ciocolata de casă în foi de napolitane
Când compoziția pentru ciocolată este bine omogenizată și s-au adăugat toate ingredientele se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se așază în ea prima foaie de napolitană. Ar fi ideal ca tava să aibă aproximativ dimensiunile foilor de napolitană. Peste foaia de napolitană se întinde compoziția de ciocolată. Se nivelează cu o spatulă de tort apoi se așază deasupra a doua foaie de napolitană. Se presează ușor foaia de napolitană peste ciocolată și se dă tava la rece pentru câteva ore, până când ciocolata devine fermă.
Spor și poftă bună!
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț despre rețeta de ciocolată de casă în foi de napolitane accesați materialul video de mai sus.