Sosul bechamel este deja cunoscut și adorat de toți bucătarii lumii, însă pentru un plus de gust, sau un plus de cremozitate, rețeta se poate adapta, așa cum ne-o prezintă și Chef Nicolai Tand în ediția din 19 octombrie 2021 de la Super Neatza, unde ne dezvăluie secretul celui mai cremos sos bechamel.
Sosul bechamel, sau beșamelul este un sos alb cu textură consistentă a cărui origine este atribuită bucătăriei franceze și italiene. A devenit fgoarte popular în toate bucătăriile lumii pentrur pentru utilizarea sa la gratinarea diferitelor feluri de mâncare precum preparatele cu paste, legume, sau carne. Se folosește atât în bucătăriile profesionale, cât și în bucătăriile casnice.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi cel mai cremos sos bechamel, așa cum îl prepară Chef Nicolai Tand.
Rețeta lui Nicolai Tand de sos bechamel - Ingrediente
- 100 gr unt de calitate( cu peste 80% grăsime)
- 100 gr de făină albă
- 500 ml de lapte fierbinte
- sare, piper și nucșoară, după gust
- 1 gălbenuș de ou, crud
- 50 gr de parmezan răzuit
Rețeta lui Nicolai Tand - Mod de preparare și secretul celui mai cremos sos bechamel
Mai întâi punem laptele într-o oală, la fiert și îl lăsăm până atinge punctul de fierbere, apoi stingem focul. Adăugăm și un prraf de sare.
Luăm o tigaie sau o cratiță încăpătoare și punem untul la topit, în aceasta, la foc de intensitate mică spre medie. Amestecăm pentru a nu se arde untul, iar când acesta este topit, adăugăm toată făina odată. Amestecăm intens pentru a se desface bine făina în untul topit. Când făina a absorbit tot untul începem să adăugăm puțin câte puțin din lapte, în timp ce amestecăm intens cu un tel. Este important să se amestece continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Când am terminat de adăugat tot laptele, adăugăm sare, piper și nucșoară, câte puțin din fiecare. Gustăm sosul și îl asezonăm cu aceste ingrediente, după gust. Nu exagerăm cu adaosul de sare pentru că vom adăuga și parmezan, iar acesta este sărat.
Citește și: Rețetă de copănele de pui crocante, servite cu sos bechamel picant
Stingem focul și trecem sosul bechamel prin sită, pentru a deveni foarte fin. Apoi adăugăm în sosul fierbinte un gălbenuș de ou, crud. Amestecăm imediat pentru a se omogeniza compoziția și a nu se fierbe gălbenușul separat în sos. La final adăugăm parmezanul răzuit și din nou amestecăm intens pentru omogenizare. Gălbenușul adăugat în sosul bechamel are rolul de a desăvârși consistența sosului, dar și de a-i conferi o cremozitate aparte. La fel și parmezanul, are rolul de a da cremozitate sosului, textură, dar și gust delicios.
Citește și: Patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi
Pentru mai multe detalii și sfaturi importante de la chef Nicolai Tand, despre modul de preparare și secretul celui mai cremos sos bechamel, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal ”Super Neatza”.