Ziua de vineri la Super Neatza este zi de desert, iar în ediția din 4 februarie 2022 a emisiunii, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al matinalului, a preparat un tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă, delicios și spectaculos.
Rețeta este una veche cu amintiri din copilprie, însă Vlăduț obișnuiește să-și pună amprenta personală asupra acesteia și-i mai aduce îmbunătățiri pe alocuri.
Citește și: Plăcintă de mere fără aluat
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi la sfârșit de săptămână un astfel de tort delicios și spectaculos.
Citește și: Beneficiile merelor pentru sănătate. De ce e recomandat să le incluzi în alimentația ta
Tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă - Ingrediente
- 6-7 mere gala
- gem de caise
- miez de nucă
Pentru crema de zahăr ars într-o cratiță cu diametrul de 22 cm:
- 350 gr zahăr
- 5 ouă
- 500 ml lapte
- esență de vanilie
- coajă de lămâie
- 1 praf de sare
Citește și: Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr pudră
- 5 linguri de unt topit
- 6 linguri de făină
- 1 praf de sare
- esență de vanilie
Citește și: Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Pentru decor:
- 200 gr frișcă bătută
- felii de mere caramelizate
Citește și: Tort Dacquoise cu cremă de cafea și ciocolată
Tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă - Mod de preparare
Se începe cu caramelizarea a 300 gr de zahăr în cratița cu diametrul de 22 cm. După ce tot zahărul este topit, se înclină cratița în toate părțile pentru a se întinde zahărul caramelizat și pe pereții laterali ai cratiței. Apoi se lasă la răcit.
Citește și: Rețetă de post. Tort cu mere umplute cu rahat și blat de cacao cu nucă
Între timp, se curăță merele și li se înlătură cotoarele cu dispozitivul special.
Când zahărul caramelizat s-a întărit pe pereții cratiței, se așază merele în ea și se umplu cu gem de caise amestecat cu nuci măcinate.
Citește și: Efecte secundare surprinzătoare ale consumului de sos de mere. Află ce spun specialiștii
Cum se prepară crema de zahăr ars și blatul de tort
Într-un bol se amestecă ouăle cu un praf de sare și cu zahărul până la dizolvarea zahărului. Apoi se adaugă esența, coaja de lămâie răzuită și laptele Se omogenizează compoziția și se toarnă peste merele unmplute din cratița cu zahăr caramelizat.
Se pune crema de zahăr ars cu merele umplute la cuptor pentru o oră, la 170 de grade Celsius.
Pe la jumătatea timpului se verifică și dacă este închegată, se prepară blatul de tort.
Citește și: Tort de biscuiți cu ciocolată albă și căpșuni. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 28 ianuarie 2022
Pentru prepararea blatului, se amestecă ouăle cu un praf de sare și zahărul până când devin spumoase. Se adaugă uleiul și se omogenizează ompoziția, apoi se adaugă lingură cu lingură, făina și din nou se omogenizează compoziția.
Se scoate cratița din cuptor și se toarnă compoziția pentru blat de tort deasupra cremei de zahăr ars. Ze pune din nou la cuptor până când blatul de tort este copt.
Citește și: Prăjitură cu frișcă și nuci, perfectă pentru un platou cu prăjituri festive
După ce se scoate din cuptor, se lasă tortul de mere cu cremă de zahăr ars în cratiță până când blatul de deasupra este bine răcit. Recomandat este să se lase de pe o zo pe alta. A doua zi se pune cratița pe foc și se lasă puțin, atât cât să se topească zahărul caramelizat de pe margini, apoi se răstoarnă tortul pe platou. Se lasă să se însiropeze bine blatul, apoi se decorează cu frișcă și cu felii de mere, caramelizate separat.
Citeșe și: Prăjitură cu mere, fără coacere. Un desert ușor și răcoritor
Pentru mai multe detalii și tipsuri de la Vlăduț despre cm se prepară rețeta de tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă, accesați materialul video de mai sus.
De ce au lipsit Răzvan Simion și Ramona Olaru de la Superneatza cu Răzvan și Dani: ”Azi e o zi cum n-au mai fost”...