Cu blat dens, ușor însiropat de la sosul caramel, cu mere acrișoare, umplute cu rahat să balanseze gustul, nu poate rezulta decât o nebunie de desert, căruia nu-I poți rezista.
Ingrediente pentru Rețeta de tort cu mere umplute cu rahat și blat de cacao cu nucă:
- Pentru caramel:
- 150 g zahăr
- 1 lingură apă
- Pentru blat( 24 cm diametrul):
- 350 g făină
- 250 ml apă minerală
- 150 g zahăr
- 80 g cacao
- 50 g nucă măcinată
- 100 ml ulei
- 1vârf linguriță de sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt
- În plus:
- 8-10 mere acrișoare
- 1-2 lingurițe scorțișoară
- 150 g rahat de fructe, multicolor
Mod de preparare pentru Rețeta de tort cu mere umplute cu rahat și blat de cacao cu nucă
Punem zahărul cu apa într-o cratiță cu diametrul de 24 cm. Punem cratița la foc mediu și caramelizăm zahărul amestecând continuu. Apoi îl întindem pe toată baza și pe pereții cratiței, prin rotirea și înclinarea acesteia. Lăsăm zahărul caramelizat să se răcească și să se întărească și pregătim merele.
Curățăm merele de coajă și le îndepărtăm cotoarele cu dispozitivul special, sau cu un cuțit cu lama subțire și vârf ascuțit.
Tăiem rahatul în cuburi mici, pe care le trecem prin zahăr vanilat.
Când zahărul caramelizat s-a răcit, așezăm merele în cratiță și le umplem cu bucățelele de rahat. Presărăm scorțișoară peste ele și dăm cratița la cuptor pentru 10-12 minute, la 180 de grade.
Între timp, pregătim compoziția pentru blat. Într-un vas, amestecăm uleiul cu zahărul, apoi adăugăm apa minerală. În alt vas, amestecăm făina cu praful de copt, cacaua și bicarbonatul și le cernem peste celelalte ingrediente. Omogenizăm aluatul, apoi adăugăm nuca, un praf de sare și esența. Lăsăm aluatul la odihnit 10-15 minute, timp în care se activează praful de copt și bicarbonatul.
Scoatem cratița cu merele din cuptor și o lăsăm 5-6 minute să se tempereze, apoi întindem uniform compoziția de blat peste mere.
Coacem tortul de mere umplute cu rahat pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Îl lăsăm 5 minute să se tempereze în cratiță, apoi îl răsturnăm pe platou și îl lăsăm să se răcească complet, ănainte de a-l secționa.
Zahărul caramelizat va însiropa blatul de tort și-i va da un gust dulce-amărui, care se va combina perfect cu dulceața rahatului din mere.
Cum au arătat farfuriile prezentate de concurenți în al treilea battle și cât de apreciate au fost... Ce mai putem prepara în post? Supă de post cu tortellini și zucchini...