Înșelătoriile online au devenit o problemă din ce în ce mai frecventă în societatea românească, iar escrocii au început să profite din ce în ce mai tare de vulnerabilitatea oamenilor care nu reușesc să facă diferența între o ofertă oficială și una falsă, chiar și atunci când vine vorba de rezervarea unor vacanțe costisitoare.
În plin sezon estival, hackerii au lansat zeci de anunțuri false prin care îi ademenesc pe români cu anunțuri cât se poate de atractive, atât prin imagini uimitoare, cât și prin prețuri cu adevărat mici pentru condițiile „oferite”.
Iată cum au rămas românii fără 12 000 de lei după ce au picat în plasa escrocilor!
Au plătit 12 000 de lei pentru o cazare pe litoral, iar când au ajuns au aflat că locația nu există
Atrași de imaginile văzute în anunțuri, tot mai mulți români aleg să facă rezervările de vacanță pe site-uri care nu sunt tocmai oficiale și sigure, mai ales pentru plățile online.
Spre exemplu, există persoane care au plătit suma uriașă de 12 000 de lei pentru o vacanță all-inclusive, iar în momentul în care au ajuns la „locație” au aflat că aceasta era fictivă, devenind astfel victimele escrocilor într-un mod cât se poate de simplu, scrie Can Can.
Citește și: Cât costă o porție de hamsii în stațiunea Mamaia. Prețurile uriașe îi sperie pe turiștii români
Ofertele false concepute special pentru a atrage cât mai mulți turiști fac victime de foarte mulți ani, însă în ultima perioadă se pare că totul a ajuns la un alt nivel.
Oamenii ar trebui să fie mult mai atenți atunci când fac plăți online și să se asigure că locația pe care o aleg este postată și pe alte site-uri oficiale, sau că imaginile nu corespund cu ale altei locații.
Specialiștii vin în ajutorul celor care nu au siguranța că vor evita fraudele online și recomandă următoarele:
- acodarea unei atenții sporite asupra site-urilor web false care imită platformele legitime de rezervări de cazare
- verificați opiniile altor oameni printr-o căutare avansată pe Google și nu luați în calcul întotdeauna recenziile pozitive care apar pe site-ul care pare fraudulos
- acordarea unei atenții sporite anunțurilor de pe platformele de închiriere. Escrocii postează anunțuri extrem de atractive prin poze cu locații de lux la prețuri mici în raport cu ce „oferă” cazarea
- acordarea unei atenții sporite anunțurilor făcute direct pe rețelele sociale. Hackerii postează anunțuri atrăgătoare, convingând oamenii să trimită bani prin transfer bancar sau alte metode nesecurizate
- nu uitați că recenziile pozitive care apar doar pe site-ul posibil fraudulos pot fi scrise chiar de escroci
- contactați proprietarul sau managerul locației prin telefon sau chiar video call pentru confirmarea detaliilor rezervării
- verificarea adreselor și a datelor de contact. Utilizați Google Maps sau alte surse pentru a verifica dacă locația există cu adevărat.
- utilizați doar metode de plată securizate. Un card de credit este ideal pentru plățile online, deoarece acestea nu pot fi compromise.