Viiturile care amenință România îi pun în alertă pe cetățeni.
Deși polița de asigurare este obligatorie, un procent uriaș de locuințe nu sunt încă protejate împotriva dezastrelor naturale, iar acest aspect este cât se poate de îngrijorător.
Iată care este prețul pentru a încheia un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale în prezent!
Cât costă polița PAD în 2024
Potrivit Antena 3 CNN, doar 23% dintre locuințele din țara noastră sunt protejate împotriva fenomenelor și dezastrelor naturale prin intermediul poliței de asigurare, cu toate că aceasta este asbolut obligatorie.
Spre exemplu, în zonele vizate de viituri traversate de Dunăre, doar una din zece case este asigurată, fapt care demonstrează ca românii încă nu sunt pregătiți pentru reale dezastre cauzate de fenomenele meteorologice.
Autoritățile locale susțin că se vor ocupa de organizarea unor campanii de informare în acest sens în viitor, dar și că în prezent se bazează pe faptul că procentul locuințelor asigurare se află în creștere.
„Nu aș putea să vă spun cum poate fi rezolvată această problemă. Va trebui să avem o campanie de conștientizare. Dar mai întâi trebuie să știm dacă aceasta poate fi plătită din banii Consiliului Județean”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt potrivit sursei citate anterior.
„Vizităm primării și consilii județene în mod constant. De fiecare dată găsim deschidere, doar că, din păcate, concretizarea acelor înștiințări obligatorii către populație nu mai are loc. Ne propunem să acoperim cât mai mult din fondul locativ al României. Suntem în creștere constantă, dar, din păcate, foarte, foarte lentă. Și avem nevoie de sprijin mult mai mare din partea autorităților locale” a explicat Cosmin Tudor, director general adjunct PAID România.
Cu toate că această poliță este obligatorie prin lege, românii trec peste acest pas sperând că locuința lor va sta departe de probleme. Potrivit sursei citate anterior, la nivel național doar 2 din 10 case sunt asigurate, iar în zonele cu risc mare de dezastre procentul este chiar mai mic.
În județele prin care traversează Dunărea, gradul de acoperire a polițelor PAD pentru locuințe este cuprins între 10% și 30%.
Cele mai puține contracte încheiate în acest sens sunt în județul Teleorman și județul Olt. Mai exact, doar una din 10 case este protejată împotriva cutremurelor, inundațiilor sau alunecărilor de teren.
Deși prețurile sunt relativ accesibile pentru orice buzunar, oamenii cu vederea peste importanța asigurării locuințelor, sperând că dezastrele naturale nu vor apărea în zonele în care își duc traiul.
Spre exemplu, pentru locuințele construite din materiale rezistente de tip A, polița ajunge la prețul de 130 de lei pe an, asigurând o sumă de 100 000 de lei.
În schimb, pentru locuințele de tip B, precum cele construite din chirpici, polița ajunge la prețul de 50 de lei pe an, asigurând suma maximă de 50 000 de lei.