Antena Căutare

Proiect: Nu ai masina echipata cu pneuri de iarna, ramai fara talon

Soferii care nu-si vor echipa masinile cu cauciucuri de iarna ar putea primi, incepand din sezonul rece viitor, pana la 20 de puncte penalizare, amenda, dar si retinerea certificatului de inmatriculare al masinii. In toamna anului trecut, ministrul Anca Boagiu propusese obligativitatea anvelopelor de iarna, dar ulterior s-a renuntat la idee.







In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza statul ar putea incasa 445 milioane reprezentand TVA din vanzarea anvelopelor.

Suma necesara echiparii parcului lui auto care apartine institutiilor statului a fost evaluata la aproximativ 28 milioane euro.

O alta prevedere stabileste ca in cazul utilizarii unui vehicul care prezinta defectiuni tehnice majore si/sau periculoase se suspenda dreptul de utilizare a masinii prin retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si prin anularea inspectiei tehnice periodice, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala. Actele si placutele de inmatriculare se restituie, la cerere, dupa prezentarea dovezii privind efectuarea unei noi inspectii tehnice.

In cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinte degradarea si/sau distrugerea elementelor care fac parte integranta din drum, asiguratorul vehiculului si proprietarul vor suporta costurile interventiei de reparare.

"Soferii nu sunt obligati sa aibe anvelope de iarna, dar daca vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul vor plati amenzi, precum si cheltuielile de degajare a drumului. Amenzile sunt inttre 4 milioane si 20 de milioane de lei vechi. Totodata, in cazul deteriorarii masinii intr-un accident, proprietarii nu vor mai fi despagubiti de companiile de asigurare daca nu au masinile echipate corespunzator", declara la sfarsitul anului trecut Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Totodata, daca operatorii rutieri utilizeaza vehicule neomologate, iar aceasta are drept consecinta blocarea unui sector de drum, operatorul va fi obligat sa suporte costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat, potrivit noului proiect.

Sursa: Antena3

VIDEO! Stare de asediu la benzinariile din toata tara... RECORD: A luat benzina de... 45 de bani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x