Antena Căutare

Tu ce distribuție alegi pentru mașina ta- curea sau lanț?

Orice autoturism are un motor care funcționează cu ajutorul unui lanț sau al unei curele de distribuție. Acesta este un element auto care sincronizează vibrochenul cu acele cu came.

Orice autoturism are un motor care funcționează cu ajutorul unui lanț sau al unei curele de distribuție. Acesta este un element auto care sincronizează vibrochenul cu acele cu came.

Cureaua de distribuție era mult mai ieftină, în primul rand. Era o bucată de cauciuc, nu un lanț complex din inox, așa că prețul unui motor era mai mic. La fel de importantă era si silentiozitatea unui motor pe curea. Pentru ca nu intrau in contact doua elemente metalice, cu este in cazul lantului care intra in contact cu pinioanele, ci cureaua se invartea usor pe role cu rulmenti. Asa au aparut propulsoare de mare putere, cu 8 sau 12 cilindri, ce reuseau performanta de a nu avea nicio vibratie la ralanti.

Lanțul de distribuție are câteva avantaje. Nu necesită înlocuire o data la 100.000 de kilometri ca o curea de distributie (Dacia Logan are nevoie de o alta curea la 60.000 km). Pentru ca este realizat din metal, fiind asemanator cu lantul de bicicleta, dar mai rezistent, unii producatori spun ca nu trebuie schimbat niciodata, dar unii recomanda ca si lantul sa fie schimbat la un moment dat, cam pe la 250.000 - 300.000 de kilometri. Un alt avantaj este ca lantul nu depinde de pompa de apa, adica nu trebuie sa le schimbi pe amandoua in acelasi timp. Dar asta e avantaj oare?

Atât cureaua, cât si lantul, functioneaza cu ajutorul unor intinzatoare.Cureaua are intinzatoare mecanice, tensionate prin intermediul unui arc sau a unui amortizor. Insa intinzatorul de lant functioneaza pe baza presiunii hidraulice, ceea ce poate inseamna o problema. De fapt, se pare ca la motoarele TSI de la Volkswagen si la cele diesel de la BMW, motoare pe lant cunoscute ca fiind problematice, de aici pornea si problema: intinzatorul de lant hidraulic nu primea presiune imediat, lantul era larg, vibra si isi marea jocul intre zale, pana cand devenea foarte zgomotos. Asa ca daca motorul are ulei vechi sau nu face presiune buna, intinzatorul nu functioneaza bine si pot aparea probleme.

Dacă vrei să îți cumperi o mașină, atunci intră pe CarZZ.ro și răsfoiește cele peste 70.000 de anunțuri cu autoturisme de vânzare.

BMW va aduce pe piață mașina care se deschide prin smartphone!... Cauți o mașină la mâna a doua? Avantaje și dezavantaje...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x