Antena Căutare

Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături pentru Crăciun. Prețurile care îi pun pe gânduri pe tot mai mulți dintre români

Pregătirile pentru Crăciun au început deja pentru o foarte mare parte dintre români, tocmai pentru ca familiile să aibă posibilitatea de a pune pe masă cele mai bune preparate specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Iată cât costă acum un coș de cumpărături cu lucrurile necesare pentru Crăciun.

Imagine cu o femeie la cumpărături. Galerie
Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături pentru Crăciun. | Shutterstock

Deși luna decembrie încă nu a început, românii sunt din ce în ce mai pregătiți și speriați pentru cheltuielile care se anunță cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Familiile sunt mai sceptice, deoarece prețurile alimentelor de bază s-au scumpit, iar traiul este din ce în ce mai greu.

Față de perioada anului trecut un coș de cumpărături acum se ridică la un preț cu totul diferit, iar oamenii se gândesc cu tot mai multă teamă de ceea ce îi așteaptă.

Citește și: Cât a ajuns să coste un brad artificial anul acesta. Prețurile la care clienții se uită cu ochii mari

Cât costă un coș de cumpărături pentru Crăciun în 2023

Românii s-au pregătit psihic până în momentul de față pentru prețurile care îi așteaptă în magazine, dar de acum înainte trebuie să își pregătească și buzunarele având în vedere faptul că au avut loc scumpiri considerabile pentru majoritatea alimentelor de bază.

Pentru că prețurile produselor au crescut cu o valoare între 15% și 30% față de anul precedent în funcție de caz, românii sunt nevoiți să aibă un comportament precaut pentru toate cheltuielile din luna decembrie.

Prețul cărnii de porc este mai scump cu 15% față de prețul din anul 2022, iar acest aspect este un lucru îngrijorător pentru consumatori, deoarece această carne este unul dintre alimentele care nu lipsește din nicio casă a românilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Prețul unui kilogram de carne de porc tocată poate ajunge în această perioadă la 24 de lei, în timp ce pentru cotlet și slănină se estimează un preț de aproximativ 26 de lei pe kilogram și respectiv 20 de lei pe kilogram.

Citește și: Cât a ajuns să coste kilogramul de carne de porc, acum, înainte de decembrie. La ce să te aștepți pentru Crăciunul din acest an

În cazul în care se dorește ca pe masă să se regăsească și alte tipuri de carne, românii trebuie să scoată și mai mulți bani din portofel, deoarece peștele și carnea de vită de asemenea au parte de cele mai mari creșteri de preț.

„Ne pregătim pentru că nu avem altă soluție. Bugetul pentru acest an este de 500 de lei, cel mai mic de până acum” este o declarație făcută de un cetățean pentru Antena 3.

În aceste condiții, familiile care au plecat deja la cumpărături pentru mesele de sărbători au observat faptul că pot ajunge la o cheltuială de minim 500 de lei în condițiile în care vor cumpăra strictul necesar fără a mai face risipă.

Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare

În privința fructelor și legumelor, tradiția spune că de pe masă nu trebuie să lipsească strugurii albi care în prezent au un preț care variază între 8 lei/ kilogram și 15 lei/ kilogram.

Nici ciocolata nu poate lipsi de pe mesele românilor. Aceasta, de asemenea, are parte de un preț mult mai ridicat față de anul anterior, dar cumpărarea ei nu poate fi amânată deoarece majoritatea rețetelor de prăjituri preparate de gospodine conțin acest ingredient pe care o mare parte din populație îl iubește.

Citește și: Ce produse se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar de anul viitor

Conform spuselor românilor care au pornit în căutarea celor mai bune prețuri, se pare că aceștia estimează ca un coș de cumpărături cu strictul necesar se ridică la suma de nimic 500 de lei.

Cum o să fie vremea de Crăciun. Ce anunț au făcut meteorologii pentru următoarea perioadă... O mămică a patru copii din România a luat o decizie surprinzătoare. Cum arată și ce a determinat-o să se înroleze în arm...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x