Antena Căutare

Ce produse se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar de anul viitor

Urmează un val de scumpiri de la 1 ianuarie 2023. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produsele preferate, începând de anul viitor. Iată pentru ce trebuie să plătim mai mult.

Un coș de cumpărături cu două bancnote în el Galerie
Urmează un val de scumpiri de la 1 ianuarie 2023 | Shutterstock

Anul 2024 aduce pentru români un val de scumpiri în rândul produselor preferate. Odată cu mărirea salariilor și pensiilor vor crește taxele, impozitele și prețul la anumite categorii de produse pe care le consumăm tot mai des.

De la 1 ianuarie 2024, consumatorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. De asemenea, mesele la restaurant se scumpesc, iar TVA-ul o să crească la dulciuri. Românii trebuie să fie atenți și la viciile pe care le au, deoarece prețul alcoolului și al tutunului o să fie mai mare.

Citește și: Șapte produse noi se adaugă pe lista alimentelor cu preț plafonat. Ce nu se mai scumpește în perioada următoare

Tot de anul viitor crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență. Valul de scumpiri vine în urma proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare pus în dezbatere publică, conform antena3.ro.

Ce produse urmează să se scumpească de la 1 ianuarie 2024

Guvernul vrea să scumpească accizele la alcool și tutun de la 1 ianuarie 2024. De altfel, sucurile cu zahăr, dulciurile și mesele la restaurant vor fi mai scumpe de anul viitor. Iată câți bani trebuie să scoată românii pentru a-și face poftele.

1. Alimentele cu concentrație mare de zahăr

Crește TVA-ul la alimentele cu o concentrație mare de zahăr începând de la 1 ianuarie 2024. Spre o exemplu, o cutie de bomboane care acum costă 25 de lei la anul o să ajungă la prețul de 27,3 lei, potrivit sursei citate mai sus.

2. Băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat

Băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat vor fi mai scumpe, deoarece se mărește și TVA-ul lor (între 40 și 60 de lei/hl). Exemplu: o doză de suc care acum este la prețul de 4 lei de la 1 ianuarie 2024 o să fie vândută la prețul de 4,4 lei.

3. Tutunul și alcoolul

Românii sunt nevoiți să plătească mai mult pentru viciile lor de anul viitor. Astfel, tutunul și alcoolul se scumpesc chiar dacă prețurile lor au crescut semnificativ încă din 2023.

4. Mâncarea de la restaurant

Ieșirile la restaurant au devenit un obicei pentru tot mai mulți români în ultimii ani. Aceștia preferă să se relaxeze în oraș alături de familie, atunci când rutina cotidiana își pune amprenta asupra lor.

Citește și: Aplicația de socializare care este interzisă în Guvern. Decizia a fost luată de Parlamentul European

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, mesele la restaurante vor fi mai scumpe. Spre exemplu: un platou tradițional care acum costă 80 de lei, de anul viitor o să fie 83 de lei. De asemenea, o prăjitură care acum este la prețul de 20 de lei o să cote peste o lună 22 de lei.

Și berea fără alcool se scumpește la restaurante. Românii trebuie să scoată din buzunar cu aproximativ 1,5 lei mai mult pentru a o consuma.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x