Doliu în lumea teatrului și a cinematografiei din România. Actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani!

 
+4 click pentru
galerie

Actriţa Carmen Stănescu a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 92 de ani, a confirmat pentru News.ro un reprezentant al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti.

Ultimii ani nu au fost deloc ușori pentru „marea doamnă a teatrului românesc”. În ultima vreme, Carmen Stănescu nu mai putea să se deplaseze din cauza unei boli de oase. În 2017, soțul ei, marele actor Damian Crâșmaru povestea într-un interviu că soția lui nu a fost operată de medici de gonartroză din cauza vârstei înaintate. În contextul dat, artista a avut de suportat dureri chinuitoare, fără a putea primi vreun ajutor specializat.

“Actriţa Carmen Stănescu nu e deloc bine. A făcut o gonartroză şi nu mai poate merge (n.r. afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă, prin care cartilajul se degradează progresiv, cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii). Ea a fost şi campioană la atletism, la <suta de metri>, a fost sportivă mare, a mai practicat şi alte sporturi, a fost cinci ani în echipa națională de tir. La vârsta ei, doctorii se tem să o opereze, pentru că e posibil să apară şi alte complicaţii. Merge destul de dificil, nu mai joacă nicăieri şi, sincer, nici eu nu mai vreau să joc., povestea Damian Crâșmaru. 

A debutat cu rolul Ecaterinei Ivanovna în piesa "Fraţii Karamazov"

Actriţa s-a născut în 29 iulie 1925 în Bucureşti. Părinții ei doreau pentru fiica lor o profesie mai puțin „boemă”, de  avocată sau farmacistă, dar Carmen nu s-a conformat. „Odată am plâns la sfârşitul vacanţei de iarnă şi am spus că eu nu mai vreau la şcoală, vreau la teatru. Iar tata m-a înţeles şi cu înţelepciunea sa caracteristică mi-a spus: „Da’ tată, dar e ruşine să te duci la teatru dacă tu nu termini şcoala. Aşa că hai să terminăm şcoala cu bine şi pe urmă te duci la teatru!“. M-a convins şi aşa a fost“, îşi amintea actriţa, în cartea autobiografică pe care a scris-o, „Destăinuiri", apărută la Editura Universal Dalsi, în 2003.Carmen Stănescu a urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Mărioara Voiculescu, apoi a debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa "Fraţii Karamazov". Începând de atunci şi până astăzi, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi pe scena altor teatre din Bucureşti. Ultimul ei proiect datează din 2010, filmul documentar “Măria sa, Birlic”, unde a interpretat propriul rol. La TNB a jucat ultima oară în 2004, în “Egoistul”, în regia lui Radu Beligan.

 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE