Anul începe şi cu o revoluţie financiară. Ordonanţa de urgenţă intens contestată de mediul de afaceri îşi va produce efectele, începând de astăzi, cu taxe crescute, măriri de accize, dar şi plafonări de preţuri.
Primul test al acestor măsuri, pe care le-au decis guvernanţii pe sfârşit de 2018, va fi cel al preţului la carburanţi. După ce benzina şi motorina s-au ieftinit puţin pe ultima suta de metri a anului, ca urmare a unui preţ mai mic cu 40% al barilului de petrol, iată că analiştii prevăd că vom avea parte de scumpiri ale acestora.
Mai exact, de astăzi sunt majorate accizele la carburanţi, iar la pompă creşterea de preţ este aşteptată să se resimtă cu aproximativ 50 de bani în plus pe litrul de carburanţi.
Similar, şi fumătorii trebuie să se pregătească să bage mai adânc mâinile în buzunare pentru un pachet de ţigarete. Tot din cauza creşterii accizei, un pachet de ţigări ar putea fi mai scump cu 8 procente. Practic, un preţ mai mare cu 1,5 lei. Taxe mai mari se vor plăti şi pentru băuturile alcoolice. Un litru de coniac care costă acum 70 de lei s-ar putea scumpi şi cu 2 lei pe litru.
Mai mult, după ce Guvernul a impus companiilor din sectorul telecomunicaţiilor taxe mai mari, specialiştii se aşteaptă şi la creşteri de tarife pentru abonamentele la cablu şi telefonie.
Nici românii care au rate la bănci nu vor scăpa de măsurile autorităţilor. Este incert cât de mult se va reflecta taxarea suplimentară a băncilor, dar analiştii estimează costuri suplimentare la creditele noi în privinţa comisioanelor.
Primăvara ar trebui să vină şi veşti mai bune. Ar trebuie să se ieftinească energia electrucă şi gazul, după ce Guvernul a decis plafonarea preţurilor pentru trei ani. Îngheţarea tarifelor intră în vigoare de la 1 martie la energie electrică, iar la o diferenţă de o lună şi la gaze.
Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai jos din „Observator”.