Antena Căutare

18 ani de privatizari romanesti, cat trei ani dupa modelul polonez

O estimare bruta a sumei incasate de pe urma privatizarilor facute in ultimii 18 ani, in Romania ar ridica valoarea acesteia la circa 4 miliarde de euro, suma comparativa cu privatizarile realizate de Polonia in ultimii trei ani. Cum au reusit polonezii acolo unde romanii nu au vrut sa "isi vanda tara"?

Planul de privatizare al Poloniei a fost adoptat la 22 aprilie 2008, iar in 23 de luni s-au deschis 688 de proiecte si au fost finalizate alte 219.

Astfel ca, doar din acest plan de privatizare, in ultimele 8 luni ale anului 2008, veniturile Poloniei pe acest segment au urcat la 673 milioane de euro, iar in 2009 acestea au ajuns la 1,52 miliarde de euro. Pana la momentul de fata insa, veniturile din privatizari au ajuns la 4 miliarde de euro, iar targetul pentru sfarsitul acestui an este de 6,14 miliarde de euro. Totodata, pentru intregul an, Polonia are in plan privatizarea a 28 de companii.

In cazul Romaniei, multe din privatizarile facute din 1992 pana in prezent au fost foarte controversate, criticile vizand mai ales sumele incasate de stat, adesea considerate derizorii.

Cand au inceput privatizarile, AVAS avea de gestionat 5.937 de societati. In prezent, AVAS mai monitorizeaza 3.501 de societati si detine un capital social de aproximativ 1,96 miliarde de lei, la 810 societati. Din aceste societati doar mai putin de jumatate sunt privatizabile.

"Capital majoritar mai detinem doar la 23 de societati, valoarea lor ridicandu-se la 111,8 milioane de lei. Capitalul social al celor 400 de companii privatizabile se ridica in total la 234,7 milioane de lei", a declarat un reprezentant al AVAS. Se crede insa ca falimentarea sau scaderea valorii unor companii a fost facuta voit in Romania, iar in cazul Poloniei, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor state europene, privatizarile au fost facute cand valoarea societatilor era inca ridicata.

Din 1992 pana in prezent, Romania a atras un volum de investitii ca urmare a privatizarii estimat la 3,2 miliarde de euro, din care au fost confirmate 2,71 miliarde de euro.

Tot articolul, in Jurnalul National

Pretul locuintelor din Bucuresti si din alte orase mari a crescut usor in martie... Euro scade usor in fata leului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x