Antena Căutare

Am scapat de monopolul importurilor de gaze rusesti

Reteaua din Romania s-a conectat oficial de ieri la piata europeana de gaze prin punerea in functiune a conductei Szeged-Arad. Aceasta magistrala va pune capat monopolului importurilor de gaze rusesti pentru ca firmele autohtone pot interactiona cu marii furnizori europeni care trateaza altfel cu producatorii, fie ei din Rusia, Norvegia, Danemarca, Olanda sau Libia.

Gazoductul Szeged-Arad, investitie de aproape 70 de milioane de euro, a fost inaugurat ieri dupa 10 ani de la primele discutii intre Romania si Ungaria. Aceasta magistrala conec­teaza reteaua de gaze din tara noastra la cea din Occident, permitand astfel companiilor impor­tatoare sa aiba acces la piata europeana.

In felul acesta, va fi eliminat monopolul impor­turilor de gaze din Rusia, al carui pret este stabilit politic si pe termen lung. Practic, importatorii autohtoni vor putea incheia con­tracte de achizitie de gaze cu marile companii de furnizare din Europa care au o alta putere de negociere cu producatorii din Rusia, Norvegia, Olanda, Danemarca sau Libia.

Aceasta conectare permite, de asemenea, importatorilor sa cum­pe­re gaze de pe Bursa din Viena la preturi mai scazute decat din Rusia. Astazi, mia de metri cubi de gaze se tranzactioneaza in jur de 200 de euro, in timp ce aceeasi cantitate venita din Rusia costa in jur de 280 de euro. Totodata, Romania va putea fi ajutata de tarile din regiune in cazul in care se opreste furnizarea de gaze din Est, din cauza unui eventual conflict ruso-ucrainean.

La Bruxelles se discuta de schimbarea unei directive cu o reglementare care prevede un mecanism de solidaritate regionala. Mai exact, daca vremea este capricioasa, Romania ar putea lua gaze din depozitele din Ungaria, unde exista o capacitate mai mare de extractie.

Tot articolul, in Financiarul

Cota unica, redusa de la 16% la 12% din 2011?... Codul Fiscal a fost schimbat de 47 de ori in ultimii cinci ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x