Antena Căutare

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Cum poți contesta restanțele la Fisc

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Cei care au restanțe la Fisc vor primii decizii de impunere din partea ANAF, după cinci ani în care nu s-au făcut calcule pentru diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS. Cum poți contesta aceste restanțe și ce trebuie să faci.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Cum poți contesta restanțele la Fisc
contestatii decizie de impunere ANAF

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Cei care au restanțe la Fisc vor primii decizii de impunere din partea ANAF, după cinci ani în care nu s-au făcut calcule pentru diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS. Cum poți contesta aceste restanțe și ce trebuie să faci.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie 2018. Pentru a recupera datoriile a sute de mii de români, ANAF va trimite plicurile cu somații până la data de 15 noiembrie. Altfel, nu vor mai putea recupera restanţele mai vechi de cinci ani. Contribuabilii vor avea timp să-și achite datoriile până în luna martie 2019, având astfel și o reducere de 10%.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie 2018. Începând cu luna ianuarie a acestui an, doar cei înregistraţi în SPV vor şti cât datorează la bugetul statului. De la 1 ianuarie 2019, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, ci acestea pot fi disponobile doar în mediul online, dorindu-se astfel tăierea costurilor nejustificate care se făceau prin trimiterea plicurilor tuturor contribuabililor.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Ce trebuie să faci pentru a contesta restanțele la Fisc

Pentru a contesta decizia de impunere primită de la Fisc, trebuie, mai întâi, să păstrezi plicul pe care ANAF ți l-a trimis acasă. Poți depune contestație la decizia de impunere în termen de 45 de zile de la primirea plicului cu restanțe la Fisc. Contestația se depune la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat și nu este supusă taxelor extrajudiciare de timbru.

Potrivit fiscalitatea.ro, în cazul în care contestația nu este depusă la organul fiscal emitent, această se înaintează, în termen de cel mult 5 zile de la data primirii, organului fiscal emitent al actului administrativ atacat.

Dacă cazul în care competență de soluționare nu aparține organului emitent al actului administrativ-fiscal atacat, contestația se înaintează de către acesta, în termen de 5 zile de la înregistrare, organului de soluționare competent.

Dacă actul administrativ-fiscal nu conține elementele prevăzute la art. 46 alin. (2) lit. i din Codul de procedura fiscală (posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestației și organul fiscal la care se depune contestația), contestația poate fi depusă, în termen de 3 luni de la data comunicării actului administrativ-fiscal, la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Formularea contestației

Contestația se formulează în scris, motiv pentru care trebuie să completezi următoarele informații:

- datele tale de autentificare din buletin

- obiectul contestației (motivul pentru care alegi să depui contestație, care poate însemna sume eronate etc)

- motivele de fapt și de drept; (scris, detaliat, de ce ai ales să depui contestație)

- dovezile pe care se bazează contestația în cauză

- semnătura semnătura contestatorului sau a împuternicitului, precum și ștampila în cazul persoanelor juridice.

De reținut este faptul că, pentru ca o contestație să aibă succes, se impune o foarte corectă argumentare, bazată pe elemente logice și susținută prin dovezi concrete de aplicare a temeiului normativ fiscal. Cu toate acestea, nimeni nu-ți garantează succesul unei contestații, pentru că în toate procesele câștigate de contribuabil față de Fisc, din ce în ce mai multe în ultimul timp, a existat depusă o contestație respinsă prin soluționarea data tot de o echipă din cadrul autorității fiscale.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Soluționarea unei contestații

Potrivit legislației fiscale, în soluționarea contestației, ANAF se pronunța prin decizie. "Decizia emisă în soluționarea contestației este definitivă în sistemul cailor administrative de atac, în sensul că asupra ei organul de soluționare competent nu mai poate reveni, cu excepția situațiilor privind îndreptarea erorilor materiale, potrivit legii, și este obligatorie pentru organele fiscale emitente ale actelor administrative fiscale contestate".

Așadar, codul de procedura fiscală prevede că o contestație va putea fi: admisă, în totalitate sau în parte; respinsă. În cazul admiterii contestației se decide, după caz, anularea totală sau parțială a actului atacat.

De asemenea, prin decizie se poate desființa total sau parțial actul administrativ atacat, situație în care urmează să se încheie un nou act administrativ fiscal care va avea în vedere strict considerentele deciziei de soluționare.

Soluția de desființare este pusă în executare în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei. Prin noul act administrativ fiscal, întocmit conform considerentelor deciziei de soluționare, nu se pot stabili în sarcina contestatorului sume mai mari decât cele din actul desființat, acesta putând fi contestat potrivit legii.

ANAF, decizii de impunere 1 noiembrie. Respingerea unei contestații

Potrivit observatorul observatorulph.ro, contestația poate fi respinsă din mai multe motive. Contestația fi considerată neîntemeiată, în situația în care argumentele de fapt și de drept prezentate în susținerea contestației nu sunt de natură să modifice cele dispuse prin actul administrativ fiscal atacat;

  • nemotivata, în situația în care contestatorul nu prezintă argumente de fapt și de drept în susținerea contestației sau argumentele aduse nu sunt incidente cauzei supuse soluționării;
  • fără obiect, în situația în care sumele și măsurile contestate nu au fost stabilite prin actul administrativ fiscal atacat sau dacă prin reluarea procedurii administrative, luându-se act de soluția pronunțată de instanță penală, se constată că cererea rămâne lipsită de obiect;
  • inadmisibilă, în situația contestării deciziilor de impunere emise în temeiul deciziei referitoare la bază de impunere, având în vedere prevederile art. 205 alin. (6) din Codul de procedura fiscală.

Dacă nu sunteți mulțumit de decizia data în contestație de ANAF puteti depune contestație la Tribunalul de la sediul celui care a emis actul administrativ.

surse: fiscalitatea.ro, ziare.com, observatorulph.ro

Black Friday 2018 Altex. Reduceri de 20.000 de lei la autoturisme... BNR Curs valutar 1 noiembrie. Cât de mult s-au ieftinit euro și dolarul azi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x