Antena Căutare

Analisti: Cursul de echilibru variaza in intervalul 4-4,4 lei/euro

Exportatorii afirma ca moneda este supraevaluata, iar cotatia ar trebui sa se plaseze intre 4,7 si 4,8 lei/euro. O depreciere brusca si mare reaprinde inflatia si pune presiune pe debitorii bancilor.



„Un studiu al Economist Inte­ligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Apre­­cierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebui sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii men­tinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifr­e­le si studiile arata ca avem o supra­eva­luare a leului si asteptam con­traar­gu­mente de ce cursul nu este acolo"

„Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia func­tioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu cre­dem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel",

Ce spun economistii


Analistii spun insa ca un interval de echilibru pentru moneda nationala este 4-4,4 lei/euro. De altfel, ei atrag atentia ca un curs de echilibru este greu de stabilit, in conditiile in care exista foarte multe modele de calcul. „Nimeni nu poate sa spuna cu exactitate care este cursul de echilibru. La urma urmelor, acest nivel este cel care este perceput de piata drept unul de echilibru", arata Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

De altfel, in opinia acestuia, fluctuatia monedei nationale in intervalul 4-4,2 lei/euro este una relativ echilibrata. „Pentru anul 2011, cand economia este inca in proces de recuperare, cand mo­torul consumului nu a pornit, un nivel mai bun, unul optim pentru sustinerea exporturilor este intervalul de variatie 4,1-4,2 lei/euro", explica Lucian Anghel. Pe de alta parte, economistul-sef al BCR con­sidera ca exportatorii ar trebui sa utili­zeze instrumente de acoperire a riscului valutar si sa-si creasca competitivitatea.

„Exportatorii trebuie sa constientizeze ca nu vom vedea la nesfarsit un leu stabil, sprijinit de o flotare controlata, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani"
, conchide Lucian Anghel. La randul sau, analistul Dragos Cabat, Managing Partner al com­pa­niei de consultanta Financial View, con­sidera ca nivelul de echilibru al cursului este 4 lei/euro. „Cand situatia pe pietele inter­na­tionale se va calma - si am in vede­re aici problemele Greciei, cred ca referinta in raport cu euro o sa varieze in intervalul 4-4,1 lei/euro", arata Dragos Cabat.

Citeste articolul complet pe Financiarul

Investitie de 13,5 milioane de euro in sistemul privat de sanatate... Limitarea deficitului bugetar la 3% ar putea insemna noi cresteri de impozite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x