Antena Căutare

Analistii bancari: BNR ar putea reduce din nou dobanda-cheie

De la inceputul acestui an, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, pana la 6,5%, si a pastrat nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii. Pana la finalul lui 2010, analistii se asteapta ca dobanda-cheie sa coboare pana la 6%, considerand ca BNR nu mai are spatiu de manevra pentru rate reale mai scazute.


Analistii Citibank considera ca BNR va decide in sedinta de politica monetara din 4 mai o noua reducere a dobanzii-cheie, cu 0,25 puncte procentuale, la 6,25%, mentinandu-si prognozele avansate cu o luna in urma. Cu toate acestea, in functie de evolutia monedei nationale si de cresterea preturilor, acestia nu exclud o relaxare mai agresiva a politicii monetare.

„In orice caz, este putin probabil ca Banca Nationala sa duca rata de politica monetara substantial mai jos de 6%, dat fiind spatiul insuficient de manevra pentru rate reale scazute", se arata in ultimul raport publicat de Citi.

Analistii estimeaza ca rata inflatiei va scadea de la 4,7% in 2009 la 4,5% in acest an. „Cu toate ca incetinirea economiei si intarirea monedei nationale reprezinta semnale bune pentru dezinflatie, cresterea preturilor petrolului si asteptarile asupra inflatiei umbresc previziunile", se mai arata in analiza Citi.

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

Tot articolul, in Financiarul

Dezastru in agricultura: 10% din recolta, afectata de inghet... Auto / Taxa de prima inmatriculare, transformata in impozit?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x