Analiza financiară a unei companii (care se mai numește și „analiză contabilă”) denumește un raport asupra viabilității, stabilității și profitabilității unei afaceri ori proiect. Această analiză se execută de către profesioniști, care utilizează informația din rapoartele financiare sau orice alte documente disponibile. Aceste rapoarte sunt de obicei prezentate către top management, și în baza lor se iau deciziile de business viitoare. Analiza financiară poate spune dacă o afacere are șanse să continue să producă bani dintr-o anumită ramură de activitate, ori este cazul ca acea activitate să fie sistată, dacă sunt posibile noi achiziții, dacă închirierea sau vânzarea unor bunuri din portofoliu ar putea aduce un venit suplimentar, dacă emiterea de stocuri sau contractarea unui credit bancar ar conduce la creșterea capitalului.
Analiza financiară permite luarea de decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește investițiile sau capitalul împrumutat sau permite luarea de decizii informate în schimbarea direcției afacerii respective.
De exemplu, analiza financiară poate indica profitabilitatea, respectiv abilitatea de a câștiga o anumită sumă, susținut, pe termen scurt sau lung.
Prin comparație, analiza fiscală permite urmărirea eficientă a modificărilor fiscale necesare facturării (de exemplu, firmele care aplică split TVA sau care au TVA-ul anulat). Analiza fiscală mai urmărește corectitudinea aplicării legilor din punct de vedere fiscal. La acest link https://termene.ro/produs-analiza-fiscala se pot accesa datele fiscale ale majorității companiilor românești.
Profit, stabilitate, solvabilitate
Gradul de profitabilitate al unei companii este calculat pe baza raportului de venituri și cheltuieli. Solvabilitatea companiei este abilitatea de a plăti obligațiile către creditori sau terți, pe termen lung; lichiditățile reprezintă abilitatea de a menține un cash flow pozitiv, în condițiile satisfacerii obligațiilor imediate. Stabilitatea este un indice care se referă la capacitatea unei firme de a rămâne în afaceri, fără a avea pierderi masive. Stabilitatea se apreciază folosind balanța de venituri și cheltuieli, precum și alți indicatori financiari și non-financiari.
Două specialități distincte
Meseria de analist fiscal este diferită de cea de analist financiar, însă ambele specialități lucrează cu banii și cu urmărirea cheltuielilor. Analiza financiară este focalizată pe un singur sector (cheltuieli sau solvență, de exemplu). Analiștii financiari din corporații lucrează alături de contabili și de responsabilii de bugete, pentru a estima stabilitatea firmei în timp. La suprafață, analiza financiară pare să fie același domeniu cu cea fiscală, însă rezultatele acestor calcule sunt folosite foarte diferit.
Un tablou relativ
Analiștii financiari iau mereu în calcul performanța trecută, într-un anumit interval de timp (de exemplu, ultimii doi ani), precum și performanța viitoare (pe baza statisticii și estimărilor). Pentru un tablou complet, se ia de obicei în considerare și performanța comparativă (între companii de afaceri cu profil asemănător).
De cele mai multe ori, rezultatele acestor calcule nu sunt foarte relevante în sens absolut pentru viitorul firmei. Sunt, mai curând, viziuni estimative, și este nevoie de un punct de referință din alte perioade de activitate ale companiei sau ale companiilor similare. În plus, factorii sezonieri pot influența cifrele de final de an, și acestea nu mai sunt reprezentative. Este bine să fie folosite valorile medii, ori de câte ori este posibil.
Analiza comparativă oferă o modalitate mai bună de a determina trendurile în afaceri și evoluția economică. Analiza comparativă prezintă aceeași informație pentru mai multe perioade de timp.
Eroare în Legea salarizării. Mii de angajați vor fi afectați... Cum funcționează Creditul Până la Salariu® de la Viva Credit®...