Consiliul Concurenţei a anunţat joi că supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Hebe SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurenţială care au condus la declanşarea investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al acestei companii pe piaţa serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi.
Hebe SA are în patrimoniu un hotel cu aceeaşi denumire „Hebe” în staţiunea Sângeorz-Băi, dispunând de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. În acelaşi timp, compania este deţinătoarea licenţei exclusive de exploatare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi. Ca urmare, deţinând monopol pe exploatarea apei minerale din Sângeorz-Băi, Hebe SA trebuie să asigure accesul la izvoarele terapeutice, în mod obiectiv, tuturor companiilor ce deţin facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear în staţiunea Sângeorz-Băi.
"În cadrul angajamentelor, Hebe SA propune adoptarea unui contract-cadru care să reflecte o serie de propuneri şi principii pe care le va respecta pentru asigurarea unui mediu concurenţial în staţiunea Sângeorz-Băi. Astfel, prin noul contract-cadru, Hebe SA doreşte să elimine neclarităţile vechiului contract şi să regleze relaţiile contractuale. Propunerea de contract-cadru este formulată în termeni generali, adresându-se oricăror alţi posibili viitori beneficiari ai resursei de apă minerală terapeutică", arată autoritatea de concurenţă într-un comunicat.
De asemenea, Hebe SA se obligă să valorifice resursele de apă minerală către companiile terţe, în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin publicarea pe site-ul propriu a modelului de contract-cadru, ce va conţine prevederi referitoare la obiectul contractului, modalitatea şi termenele de plată, sancţiunile în caz de neplată sau de întârziere a plăţii, termenul şi modalitatea de prelungire sau încetare a contractului.
Investigaţia, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2018, vizează un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de Hebe în staţiunea Sângeorz-Băi, prin refuzul acesteia de a încheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL, care deţine hotelul „Someşul” din aceeaşi localitate.
Documentul, conţinând angajamentele formulate de Hebe SA, poate fi consultat pe pagina web a autorităţii de concurenţă, iar persoanele interesate pot transmite observaţii până la data de 3 noiembrie.
Sursa : news.ro
Isărescu: Noi ne-am întărit politica monetară cu decizia de astăzi. Nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o p... Enel a semnat prima linie de credit asociată obiectivelor de sustenabilitate ale ONU, în valoare de un miliard de euro...