- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Conform lui Virgil Popescu, vor fi realziate 150.000 de măști pe zi şi aproximativ 4 milioane pe lună, iar din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3.
“Chiar înainte de a intra în şedinţa de Guvern, am vorbit cu probabil prima companie mare privată care va începe producţia de măşti. Vreau să vă zic că producem în momentul de faţă combinezoane, e adevărat într-o producţie relativ nu mare, o mie de bucăţi de combinezoane zilnic. De săptămâna viitoare, o dată ce va fi instalată la sfârşitul acestei săptămâni, e prima linie de producţie automată a măştilor, va produce 150.000 de măşti pe zi, adică va ajunge la în jur de 4 milioane de măşti lunar şi din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3.
Practic vom ajunge să producem 16 -17 milioane de măşti pe zi. Vorbim de măşti acreditate CE, măşti care sunt definite ca şi dispozitive medicale, conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, a declarat Virgi Popescu, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul Ludovic Orban i-a spus că verifice şi ce obligaţii au la export, iar ministrul Economiei a răspuns: “Au spus că nu mai fac, au întrerupt absolut tot exportul. Ei sunt producători şi de material neţesut, de ţesătura aceasta albastră, care este la început, mai puţin ţesătura din spate care este elementul filtrant, acolo pentru elementul filtrant pentru că dorim să producem în România integral această ţesătură. Împreună cu domnul ministru Cîţu de la Finanţe, sunt deja în discuţii cu Eximbank pentru a fi finanţaţi pentru un echipament de câteva milioane de euro, pentru a produce complet această ţesătură în aşa fel încât să integrăm în România complet. Eu sper ca săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măşti pe zi produse în România. Evident că în paralel sunt multe firme private care care produc deja măşti, nu toate măştile sunt acreditate.
Premierul a mai cerut să se treacă peste impasul generat de birocratism pentru a fi certificată conformitatea la diferite produse.
“Să trecem peste impasul generat de birocratismul sau lipsa de capacitate de a certifica conformitatea pe care o au diferite entităţi şi trebuie să găsim o soluţie prin ordonanţă militară, fie prin ordonanţă de urgenţă să putem să dăm această capacitate pentru entităţi care sunt capabile să certifice conformitate”, a afirmat premierul.
Virgil Popescu a precizat că acest lucru se poate face mai uşor prin ordonanţă militară.
“Cred că cel mai rapid ar fi prin ordonanţă militară să scurtăm şi termenele de avizare în aşa fel încât să nu mai necesite aviz. Lucrez deja la acest text, am discutat şi cu domnul ministru Ciucă şi dânsul a pus la dispoziţie cele patru unităţi de cercetare ale Ministerului Apărării care pot - şi astăzi am discutat - pot certifica atât materialele, cât şi biocidele şi atunci am rezolvat această problemă”, a explicat ministrul Economiei.
Citește și: Coronavirus România. Tone de echipamente de protecție au sosit din Coreea de Sud
Coronavirus în România. Scutiri de taxe vamale și TVA pentru importuri, solicitate Comisiei Europene... Ministrul Agriculturii: Plafonarea prețurilor la raft este o mare prostie...