Antena Căutare

Declarația unică. Cine trebuie să depună declarația unică

Declarația unica. Cine trebuie să depună declarația unică. Toate persoanele fizice rezidențe române, cu domiciliul în România și persoanele fizice care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România

Declarația unică. Cine trebuie să depună declarația unică
Declaratia unica

Declaratia unica. Cine trebuie sa depuna declaratia unica. Toate persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania

Declaraţia unică trebuie depusă până la data de 16 iulie de către toate persoanele care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor – altele decât arenda -, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, premii şi din jocuri de noroc, venituri obţinute în străinătate şi alte venituri.

Declarația unică. Când e termenul limită de depunere

Declarația unică. Ce este și la ce folosește

Declaratia unică. Cum te înregistrezi în SPV Spațiul Privat Virtual

Cine trebuie să depună declarația unică?

Potrivit Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018 (ANAF), persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență din Codul fiscal și care realizeză venituri din străinătate, supuse impozitării în România, trebuie să declare o serie de venituri, printre care se află și veniturile:

  • din profesii liberale – avocati, medici, arhitecti, psihologi și alte profesii liberale;
  • din activități de producție, comerț și prestări de servicii;
  • din drepturi de autor;
  • din închirierea caselor, terenurilor, mașinilor etc;
  • din activități agricole, piscicultură și silvicultură;
  • cele sub formă de dividende și dobânzi;
  • din premii;
  • din jocuri de noroc;
  • din pensii.

Prin intermediul Declaraţiei unice contribuabilii trebuie să declare următoarele tipuri de venit realizat:

- venituri/pierderi din activităţi independente

- venituri din drepturi de proprietate intelectuală

- venituri din cedarea folosinţei bunurilor

- venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real

- venituri din transferul titlurilor de valoare - venituri din investiţii realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

De asemenea, „persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse şi/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declaraţia Unică şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, şi anume 22.800 de lei.

Dacă există această situaţie, în cadrul aceleiaşi Declaraţii Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa şi subsecţiunea - Date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Cât priveşte termenul de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, iată ce trebuie avut în vedere

- impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declaraţiei Unice)

- CASS-ul în cuantum de maxim 2.280 Lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul doreşte să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.

Contribuabilii pot trimite Declarația unică în format de hârtie sau prin Spaţiul Privat Virtual, ori pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obţină un certificat digital).

Contribuabilii care aleg înregistrarea Declarației Unice prin mijloace electronice pot beneficia de bonusuri.

Contribuabilul poate depune pe 16 iulie Declaraţia Unică în format hârtie, fie la sediul ANAF, fie prin poştă, cu confirmare de primire.

Citește aici totul despre Declarația Unică. Ea trebuie depusă până luni, 16 iulie 2018

Declarația unică privind drepturile de proprietate intelectuală

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală (inclusiv drepturi de autor), acestea vor avea un regim distinct, în sensul că pentru CAS și CASS, dacă va fi datorat, va fi folosit mecanismul de reținere la sursă, pentru simplificarea modului de stabilire a contribuțiilor.

Din 2018 persoanele fizice cu venituri din activități independente și alte asemenea surse datorează impozit pe venit de 10% și contribuții sociale, după cum urmează:

CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țar[ (1.900 de lei);

CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).

Totuși, CAS se datorează doar de către persoanele care realizează venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei), în timp ce CASS se datorează doar de către persoanele care obțin venituri în anul fiscal, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții (cum ar fi dobânzi, dividende, câștiguri de capital) sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țara (22.800 de lei pentru anul fiscal 2018).

Atenție! Vor depune declarația unică pentru anul 2018, până la 15 iulie 2018, și persoanele fizice care relizează venituri din dividende sau dobânzi și care estimează că vor realiza venituri în cursul anului 2018 peste plafonul de 22.800 lei, aceste persoane având obligația plătii CASS în valoare de 2.280 lei până cel târziu 15 martie 2019. În cazul în care aceste persoane estimează că vor realiza venituri sub plafonul de 22.800 lei și nu au și alte venituri pentru care există obligația depunerii declarației unice (cum ar fi venituri din chirii, venituri din activități independente etc.), atunci nu există obligația depunerii declarației unice pentru anul 2018 până la 15 iulie 2018. Totuși, dacă până la 31.12.2018 aceste persoane au realizat venituri din dividende sau dobânzi peste plafonul de 22.800 lei, vor avea obligația să depună declarația unică până cel târziu 15 martie 2019, tot până atunci având și obligația de a plăti CASS în valoare de 2.280 lei.”

sursa: republica.ro

Declarația unică. Ce este și la ce folosește... BNR curs valutar 11 iulie. Lovitura pentru leu! Cât a scăzut!...
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Petru s-a trezit din anestezie! Alice refuză să-l aducă pe Robi la spital
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Petru s-a trezit din anestezie! Alice refuză să-l aducă pe Robi la spital Joi, 21.09.2023, 21:30
Parteneri Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Catine.ro Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Happy Channel Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Libertatea.ro Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Ziare.com Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă AntenaSport Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Elle Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Spynews.ro Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani BZI Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe HelloTaste.ro Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Antena3.ro Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi useit Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Wall-Street Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Kudika Care e numele din BULETIN al Andreei Marin. NIMENI nu a știut asta până acum Care e numele din BULETIN al Andreei Marin. NIMENI nu a știut asta până acum Playtech Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Redactia.ro Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă enorm: "reţeta magică" Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă enorm: "reţeta magică" Observator Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe MediCOOL Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă HelloTaste FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar ProSport Meteorologii Accuweather au modificat PROGNOZA. Pe ce dată se strică vremea în România Meteorologii Accuweather au modificat PROGNOZA. Pe ce dată se strică vremea în România Gandul Avertizare climatică de la ANM. Vremea în luna octombrie nu va mai fi la fel, se întâmplă un fenomen ciudat Avertizare climatică de la ANM. Vremea în luna octombrie nu va mai fi la fel, se întâmplă un fenomen ciudat CanCan Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului DeParinti Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor ZUTV Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului UseIT Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Primele imagini cu Ioana, noua concurentă din competiție Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Primele imagini cu Ioana, noua concurentă din competiție Vineri, 22.09.2023, 15:25
x