- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Persoanele fizice care obțin venituri independente, din investiții sau din chirii, printre altele, se pot înregistra în SPV fără să bată drumul până la o unitate a Fiscului, pentru a putea depune online declarația unică. Așa a anunțat Ministerul Finanțelor, precizând că persoanele fizice primesc scrisori personalizate cu un cod unic pentru validarea contului în aplicația SPV.
Declarația unică. Cine trebuie să depună declarația unică
Declarația unică. Ce este și la ce folosește
Declarația unică. Când e termenul limită de depunere
Tot ce trebuie sa stii despre Declarația unică
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat a transmis contribuabililor persoane fizice prin poștă o scrisoare personalizată, „care conține informații ce permit înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) de la orice dispozitiv conectat la internet”. Înregistrarea în SPV permite depunerea online a celebrei Declarații Unice de venit pe care persoanele fizice cu venituri din activități independente și PFA trebuie să o depună anul acesta până pe 16 iulie.
„Serviciul electronic SPV este furnizat gratuit de MFP, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele Fiscului. În acest sens, MFP a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case. Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile”, scrie în comunicatul ministerului.
Mai precis, în scrisoarea venită de la MFP este trecut un număr unic de document în partea din stânga-sus. Acel cod este folosit în formularul de înregistrare în SPV pentru validarea contului. În caz contrar, persoanele fizice ar fi nevoite să se deplaseze la o unitate a Fiscului pentru a le fi aprobat contul SPV sau ar putea obține aprobarea automată, fără deplasarea la Fisc, dacă au deja:
- numărul unei decizii de impunere, ce a fost emisă începând cu anul 2013 (imprimat în partea de sus a documentului primit de la Fisc și precedat de textul „nr. înregistrare”);
- numărul unei decizii referitoare la obligații de plată accesorii, ce a fost emisă începând cu anul 2013 (indicat în colțul stânga-sus pe documentul primit de la Fisc și precedat de textul „nr.”).
Potrivit legislației fiscale în vigoare, începând cu anul 2019 depunerea online a Declarației Unice va fi obligatorie.
Prin intermediul SPV, contribuabilii persoane fizice se pot informa asupra obligațiilor fiscale, pot descărca decizii de impunere și pot verifica situația declarării contribuțiilor sociale.
Pentru înregistrarea în SPV, contribuabilii care au primit scrisoarea trebuie să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet și să pregătească următoarele informații:
- Numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite.
- Codul Numeric Personal (CNP), sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului.
- Seria și numărul actului de identitate.
- Adresa de e-mail proprie.
- Numărul telefonului mobil personal. 6. Un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV.
- O parolă necesară autentificării în SPV.
Aceste informații trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secțiunea ”Spațiul Privat Virtual” → ”Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice” → ”Persoane fizice/Înregistrare utilizatori”, alegând Tipul de aprobare ”Verificare număr document”.
După completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formularul web, procesul de înregistrare se finalizează prin apăsarea butonului ”Continuă”. Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afișarea unei pagini care va conține informațiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator si a parolei alese la momentul înregistrării.
Serviciul electronic SPV este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice și poate fi accesat direct la adresa https://pfinternet.anaf.ro. Prin intermediul SPV se poate accesa situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile.
Înregistrarea firmelor în SPV
Recent, la o sesiune online de asistență pentru contribuabili, aceștia au cerut ANAF reintroducerea formularului C800. ANAF a răspuns însă că acest formular a fost doar o metoda tranzitorie de înregistrare in SPV. Începând cu 8 martie 2018 pentru înregistrarea persoanelor juridice, a altor entități fără personalitate juridică, a reprezentanților, precum și a împuterniciților in Spațiul privat virtual se utilizează formularul online, disponibil pe website-ul A.N.A.F la următorul link: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp
Pentru depunerea declarațiilor pe persoane jurdicice e nevoie de certificat digital.
Declarația unica poate fi transmisa prin intermediul SPV începând cu data de 16 mai 2018.
sursa: startupcafe.ro, avocatnet.ro
ANAF, aplicația prin care depui online Declarația Unică. Totul despre SPV... Un agricultor din județul Alba are sute de hectare de grâu şi de rapiţă şi reuşeşte să-şi vândă producţia în ţară și pes...