Antena Căutare

Euforie pe burse, dupa summitul UE. Sarkozy: Primirea Greciei in zona euro, o greseala

Marile burse ale lumii sunt cuprinse de euforie dupa masurile convenite de Uniunea Europeana pentru a iesi din criza datoriilor. Indicii bursieri au crescut, ieri, cu cateva procente in Europa, ca si la New York si in Asia, unde tendinta se mentine si astazi. Presedintele Nicolas Sarkozy le-a declarat francezilor ca zona euro "a evitat o catastrofa" prin deciziile adoptate ieri, dupa o noapte de negocieri.

Sarkozy afirma ca, daca liderii europeni nu ar fi ajuns la un acord pentru salvarea Greciei, nu doar Europa, ci intreaga lume ar fi fost tarate intr-o catastrofa fara precedent.

"Daca Grecia ar fi dat faliment, s-ar fi declansat un proces in cascada care ar fi distrus totul", a declarat liderul francez.

Cu datoria redusa, Grecia poate, acum, sa se salveze, considera Sarkozy. El adauga, insa, ca tara nici n-ar fi trebuit primita in zona euro. "Sa fie clar: a fost o greseala. Pentru ca Grecia a venit cu cifre care erau false si nu era pregatita. Economia sa nu era gata sa-si asume integrarea in zona euro", declarat Sarkozy.

Presedintele francez si-a avertizat, pe de alta parte, cetatenii ca ii asteapta vremuri grele, deoarece, chiar si cu masurile de la Bruxelles, criza va reduce cresterea economica. Deocamdata, insa, pentru liderii politici si financiari ai lumii, la ordinea zilei este destinderea.

Indicii bursieri au crescut in toata lumea, iar cursul euro si-a luat zborul, ajungand la 1 dolar si 42 de centi. Dar expertii mai lucizi se gandesc deja la costurile planului de iesire din criza.

Un alt motiv de ingrijorare este, pentru multi, implicarea Chinei in planul de salvare. Guvernul de la Beijing este chemat sa contribuie serios la fondul de stabilitate financiara din zona euro.

Presedintele Sarkozy crede ca moneda unica putea fi salvata si fara chinezi, dar, daca acestia vor sa investeasca in euro, nu este niciun motiv sa fie refuzati.

Foto: Intactimages / EPA

INS: In septembrie s-au acordat cu 11,5% mai putine autorizatii de constructie... Anca Boagiu: CFR a fost, in ultimii ani, copilul nebun si nedorit in Ministerul Transporturilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x