Antena Căutare

FMI ne-a trimis nota de plata: 12,7 miliarde de euro pana in 2015

Desi autoritatile romane au tre­cut cu bine de prima evaluare a noului aranjament de tip stand-by preventiv incheiat cu FMI, nu au motive sa-si programeze in agenda si momente de relaxare. Pe langa avertismentele primite luni seara in pri­vinta celor sase zone sensibile din acord, guvernantii au de administrat pana in 2015 o datorie catre Fond in valoare de aprox­i­mativ 12,7 mld. euro. Platile incep chiar din acest an.

Pana in 2015 Romania trebuie sa ram­burseze Fondului Monetar Inter­na­tional sumele atrase in cadrul acordului incheiat in mai 2009, care insumeaza aproximativ 12,7 mld. euro (11,33 mld. DST), din care dobanzi si comisioane in valoare de 962 mil. euro (856,22 mil. DST).

Po­tri­vit da­te­lor finan­ciare ale FMI, in acest an datoria este ceva mai mica, de 177 mil. euro (157,6 mil. DST), reprezentand doar co­mi­si­oa­ne si dobanzi, ce vor fi platite in doua transe egale, la 1 august si 1 noiem­brie.

Incepand insa de anul viitor, sumele vor creste spec­ta­culos, in conditiile in care incepe si ram­bur­sarea principalului. Po­tri­vit calendarului, varful de plata va fi atins in 2013, cand avem de platit 4,8 mld. euro (4,3 mld. DST). Insa nici in anul urmator nu vom putea rasufla usu­rati, pentru ca, potrivit FMI, avem de ram­bursat alte 4,45 mld. euro (3,96 mld. DST).

Conform sca­den­tarului, in 2012 sunt de plata 1,8 mld. euro (1,63 mld. DST), iar in 2015, 1,4 mld. euro (1,25 mld. DST).

Puncte tari, puncte slabe

Consiliul Executiv al Fondului Mone­tar International (FMI) a finalizat, luni seara, prima evaluare a performantelor economice ale Romaniei in cadrul ac­tu­a­lu­lui program de sprijin acordat sub forma unui aranjament de tip stand-by preventiv de 24 de luni. Institutia a anun­tat ca finalizarea evaluarii permite plata imediata a unei transe de aproxi­mativ 481 mil. euro (430 mil. DST), insa autoritatile romane au infor­mat deja Fondul ca nu inten­tio­neaza sa atraga acesti bani.

Potrivit directorului general interi­mar al FMI, John Lipsky, desi obiectivele fiscale pentru 2011 sunt pe cale sa fie indeplinite, autoritatile romane vor trebui sa depuna eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3% in 2012, fiind nevoie in special de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si a absorbtiei fondurilor UE.

Sunt necesare eforturi supli­men­ta­re pentru a imple­men­ta reforme struc­turale mai puternice in sectorul com­paniilor de stat, astfel incat sa nu pierdem castigurile economice din reformele an­te­rioare si pentru a spori oportunitatile de investitii si crestere economica", a mai spus John Lipsky.

Oficialul FMI a mai aratat ca va fi esen­tiala o implementare prompta a planu­rilor de reforma pentru intre­prin­derile cheie de stat, ceea ce presupune o im­pli­ca­re mai mare a sectorului privat, im­bu­na­ta­tirea legislatiei si preturi orientate catre piata. Pe partea financiara el spune ca pre­siu­nile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor le­ga­te de preturile internationale la ali­mente si combustibil.

Autoritatile au anuntat in mod adecvat o modificare in politica monetara, cu tendinta de intarire. O modificare a politicii monetare mai rapida ar putea fi necesara pentru a asigura ca presiunile inflationiste si efec­tele de runda a doua sunt izolate", a aratat directorul general interimar al institutiei.

Tot articolul, in Financiarul

Vezi noile proiecte de locuinte din zonele bune ale Capitalei!... Regii cititorilor de contoare - Sindicatele din energie au contracte pentru 50 mil. euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x