Antena Căutare

Ford cere renegocierea contractului de la Craiova

Compania Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova, chiar daca beneficiaza de facilitati de zeci de milioane de euro. Ascultator, AVAS a initiat un proiect HG pentru constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu constructorul auto noi favoruri. Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet de 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 mil. euro si a primit ajutoare din partea statului roman in schimbul unor angajamente privind productia si numarul de locuri de munca.

Tranzactia a fost analizata de Comisia Europeana (CE), care a investigat conditiile impuse de stat la privatizare.

CE a concluzionat ca guvernul a acceptat un pret de vanzare mai mic, in schimbul asigurarii de catre compania americana a unui anumit nivel de productie si de ocupare a fortei de munca. CE a solicitat guvernului sa recupereze 27,56 mil. euro de la Ford, suma considerata ajutor de stat ilegal. Dupa recuperarea integrala a ajutorului de stat, AVAS a fost obligata sa raporteze trimestrial stadiul indeplinirii programului de restructurare.

CE a mai aprobat un ajutor de stat de 143 mil. € pentru un proiect de investitii de 675 de mil. € la uzina de la Craiova si un ajutor de 57 de mil. € pentru formarea profesionala a angajatilor. In ianuarie, Ford a contractat un imprumut de 400 mil. € de la Banca Europeana de Investitii, garantat de statul roman in proportie de 80%.

AVAS arata, in nota de fundamentare a proiectului de HG, ca „tranzactia cu Ford a fost complexa si ca programul de restructurare si programul de investitii trebuie realizate rapid.

„In contextul crizei economice si financiare globale, care a afectat dramatic economiile din tarile cele mai dezvoltate, cu efecte dramatice pe piata producatorilor din industria auto din intreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vanzare-cumparare de actiuni", potrivit documentului citat.

Tot articolul, in Financiarul

La TVA de 19% statul pierde 16 mld. lei. Cat va fi evaziunea fiscala la o cota de 25%?... Ford Motors profita la maximum de banii statului roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x