Antena Căutare

In aprilie, companiile si-au mutat depozitele din valuta in lei

Creditarea a avansat in aprilie fata de martie cu 0,3%, pas­trand un usor ritm de crestere pozitiv si la nivel anual, de 2,3%. Populatia a ramas orien­ta­ta catre imprumuturile in valuta, cu un sold al finantarilor in devize straine aproa­pe dublu fata de cel in lei. Datele BNR pu­blicate ieri mai arata ca persoanele fizice con­tinua sa economiseasca, iar com­pa­niile, pe fondul aprecierii monedei na­tionale, isi muta depozitele din valuta in lei.

Depozitele rezidentilor clienti ne­guvernamentali s-au redus in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta, pana la nivelul de 171,1 miliarde de lei. Com­pa­ra­tiv cu aprilie 2010, avansul a fost pozi­tiv, de 2,3%.

Economiile in lei ale po­pu­latiei si companiilor (societati ne­financiare si institutii financiare ne­monetare) s-au majorat fata de martie cu 0,2%, pana la 110,6 mld. lei, si cu 4% comparativ cu luna similara de anul trecut.

Depozitele cumulate in valuta ale gospodariilor si persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au diminuat cu 1%, pana la nivelul de 60,46 miliarde de lei. Exprimate in euro, economiile in valuta au scazut cu 0,1%, pana la 14,83 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in devize straine ale rezidentilor exprimate in lei au scazut cu 0,7%.

Exprimate in euro, plasa­mentele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 0,6%. In luna aprilie, compa­niile au reac­tio­nat la tendinta de apre­ciere a mone­dei nationale si se pare ca si-au transformat plasamentele din va­luta in lei. Datele Bancii Natio­nale arata ca economiile in moneda nationala ale persoanelor juridice au crescut cu 0,2%, la 44,75 miliarde de lei.

Comparativ cu luna similara de anul trecut, depo­zitele in lei ale companiilor erau mai mari cu 3,6%. In termeni reali, soldul acestora a sca­zut cu 4,3%. Pe de alta parte, plasa­mentele in valuta ale rezi­dentilor persoa­ne juridice expri­mate in lei s-au di­­mi­nuat cu 5,8%, pana la 21,9 miliarde de lei, iar ex­primate in euro, s-au redus cu 4,6%.

Potrivit BNR, populatia a continuat sa economiseasca, majorand in aprilie volumul depozitelor atat in lei, cat si in valuta. Depozitele in lei ale gospo­da­riilor au crescut cu 0,3%, pana la 65,84 miliarde de lei, nivel cu 4,2% peste sol­dul din aprilie 2010.

In termeni reali, aceste eco­nomii au scazut cu 3,8%. Depozitele in valuta ale gospo­dariilor populatiei expri­mate in lei au crescut cu 2,5%. Expri­mate in euro, economiile in devize straine ale persoanelor fizice s-au ma­jorat cu 3,8%.

Tot articolul, in Financiarul

Bancherii: Guvernul ar trebui sa gaseasca investitori strategici pentru companiile de stat... Roubini: Romania are crestere economica in "U"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x