In semestrul I, Petrom a asigurat jumatate din profitul OMV si 15% din vanzari

Castigul net al Petrom calculat in lei a crescut cu 14% in primul semestru din 2011, pe fondul unor cotatii mai mari ale barilului de titei. Actionarul majoritar OMV s-a confruntat cu pro­bleme in nordul Africii si Orientul Mijlociu, care au afectat rezultatele in mod negativ.

Compania petroliera Petrom a raportat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde de lei (415 milioane de euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a lui 2010 datorita unui avans de peste 40% al pretu­lui titeiului Urals pe pietele mondiale, au de­clarat ieri responsabilii societatii petroliere. Acest nivel reprezinta jumatate din castigul net al actionarului majoritar OMV, de 851 de mi­lioane de euro. Austriecii au raportat o sca­dere a profitului cu 3% din cauza situatiilor po­litice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, in speta Libia si Yemen, unde OMV are ope­ra­tiuni de productie. Aceste rezultate au influ­entat si discursurile sefilor celor doua companii.

,,In contextul unui pret favorabil al titeiu­lui, am beneficiat de cresterea nivelului de productie si de revenirea cererii de carburanti si gaze naturale atat in sectorul industrial, cat si in cel comercial, in special in Romania. Pen­tru pri­ma oara de la privatizare, am reusit sa cres­tem, usor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele medii de productie ale grupului", de­clara la Bucuresti Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

La aceeasi ora, la Viena, Gerhard Roiss, CEO OMV, explica, pe un alt ton, pierderea ra­portata: ,,Al doilea trimestru a adus provocari multiple, asupra unora dintre acestea noi ne­putand influenta in niciun fel. Instabilitatea politica din nordul Africii si din Orientul Mijlo­ciu se mentine, rezultand pierderi semnifi­ca­tive de productie pentru noi. Scaderea volumelor nu a putut fi compensata de pretul mai mare al titeiului".

In privinta vanzarilor, Pe­trom a inregistrat o crestere de 24%, pana la 10,271 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca ponderea companiei au­toh­tone este de 15,2% din cifra comunicata de OMV la acest capitol, de 16,032 miliarde de euro.

Bani de recuperat de la stat

Mariana Gheorghe, directorul general exe­cutiv al Petrom, a declarat in cadrul conferintei de presa ocazionate de anuntarea rezultatelor, ca societatea pe care o reprezinta are de recu­perat de la statul roman 600 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli pentru lucrarile de decontaminare si pentru sonde aban­do­nate.

,,Din evaluarile pe care le avem confir­mate de auditorul financiar, cheltuielile pentru poluari si pentru sondele abandonate sunt de 600 de milioane de euro. Noi am facut deja o parte din cheltuieli, iar cand vom avea gata documentatia necesara vom incepe si pro­cesul de rambursare", a spus oficialul Pe­trom. Data-limita pentru rambursarile pentru lucra­rile de decontaminare este 2019, iar cea pentru sondele abandonate 2034.

De ce a esuat oferta?

Mariana Gheorghe a explicat ca esuarea vanzarii pachetului minoritar de actiuni de la Petrom, de 9,84%, a fost cauzata de vestile ne­gative privind situatia din Italia si Spania, dupa ce cu cateva zile inainte au existat sem­nale pozi­tive care indicau un succes, precum aprobarea programului de austeritate de catre Grecia, cresterea ratingului Romaniei si situa­tia com­pa­niei.

,,Din pacate, imediat dupa in­ceperea ofertei a aparut pe pietele de capital ingrijo­rarea legata de situatia Italiei si Spaniei, iar sen­timentele pozitive care ar fi putut fi capitalizate in derularea ofertei au devenit mai pali­de", a spus Mariana Gheorghe. Oferta de­rulata in iulie a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri. Cel mai probabil procesul va fi reluat in 2012.

Ultimele știri