Compania petroliera Petrom a raportat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde de lei (415 milioane de euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a lui 2010 datorita unui avans de peste 40% al pretului titeiului Urals pe pietele mondiale, au declarat ieri responsabilii societatii petroliere. Acest nivel reprezinta jumatate din castigul net al actionarului majoritar OMV, de 851 de milioane de euro. Austriecii au raportat o scadere a profitului cu 3% din cauza situatiilor politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, in speta Libia si Yemen, unde OMV are operatiuni de productie. Aceste rezultate au influentat si discursurile sefilor celor doua companii.
,,In contextul unui pret favorabil al titeiului, am beneficiat de cresterea nivelului de productie si de revenirea cererii de carburanti si gaze naturale atat in sectorul industrial, cat si in cel comercial, in special in Romania. Pentru prima oara de la privatizare, am reusit sa crestem, usor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele medii de productie ale grupului", declara la Bucuresti Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
La aceeasi ora, la Viena, Gerhard Roiss, CEO OMV, explica, pe un alt ton, pierderea raportata: ,,Al doilea trimestru a adus provocari multiple, asupra unora dintre acestea noi neputand influenta in niciun fel. Instabilitatea politica din nordul Africii si din Orientul Mijlociu se mentine, rezultand pierderi semnificative de productie pentru noi. Scaderea volumelor nu a putut fi compensata de pretul mai mare al titeiului".
In privinta vanzarilor, Petrom a inregistrat o crestere de 24%, pana la 10,271 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca ponderea companiei autohtone este de 15,2% din cifra comunicata de OMV la acest capitol, de 16,032 miliarde de euro.
Bani de recuperat de la stat
Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, a declarat in cadrul conferintei de presa ocazionate de anuntarea rezultatelor, ca societatea pe care o reprezinta are de recuperat de la statul roman 600 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli pentru lucrarile de decontaminare si pentru sonde abandonate.
,,Din evaluarile pe care le avem confirmate de auditorul financiar, cheltuielile pentru poluari si pentru sondele abandonate sunt de 600 de milioane de euro. Noi am facut deja o parte din cheltuieli, iar cand vom avea gata documentatia necesara vom incepe si procesul de rambursare", a spus oficialul Petrom. Data-limita pentru rambursarile pentru lucrarile de decontaminare este 2019, iar cea pentru sondele abandonate 2034.
De ce a esuat oferta?
Mariana Gheorghe a explicat ca esuarea vanzarii pachetului minoritar de actiuni de la Petrom, de 9,84%, a fost cauzata de vestile negative privind situatia din Italia si Spania, dupa ce cu cateva zile inainte au existat semnale pozitive care indicau un succes, precum aprobarea programului de austeritate de catre Grecia, cresterea ratingului Romaniei si situatia companiei.
,,Din pacate, imediat dupa inceperea ofertei a aparut pe pietele de capital ingrijorarea legata de situatia Italiei si Spaniei, iar sentimentele pozitive care ar fi putut fi capitalizate in derularea ofertei au devenit mai palide", a spus Mariana Gheorghe. Oferta derulata in iulie a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri. Cel mai probabil procesul va fi reluat in 2012.
In ciuda crizei! Afacerile producatorilor de lux revin in forta... David Beers, omul care impinge lumea in haos...