Antena Căutare

In semestrul I, Petrom a asigurat jumatate din profitul OMV si 15% din vanzari

Castigul net al Petrom calculat in lei a crescut cu 14% in primul semestru din 2011, pe fondul unor cotatii mai mari ale barilului de titei. Actionarul majoritar OMV s-a confruntat cu pro­bleme in nordul Africii si Orientul Mijlociu, care au afectat rezultatele in mod negativ.

Compania petroliera Petrom a raportat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde de lei (415 milioane de euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a lui 2010 datorita unui avans de peste 40% al pretu­lui titeiului Urals pe pietele mondiale, au de­clarat ieri responsabilii societatii petroliere. Acest nivel reprezinta jumatate din castigul net al actionarului majoritar OMV, de 851 de mi­lioane de euro. Austriecii au raportat o sca­dere a profitului cu 3% din cauza situatiilor po­litice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, in speta Libia si Yemen, unde OMV are ope­ra­tiuni de productie. Aceste rezultate au influ­entat si discursurile sefilor celor doua companii.

,,In contextul unui pret favorabil al titeiu­lui, am beneficiat de cresterea nivelului de productie si de revenirea cererii de carburanti si gaze naturale atat in sectorul industrial, cat si in cel comercial, in special in Romania. Pen­tru pri­ma oara de la privatizare, am reusit sa cres­tem, usor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele medii de productie ale grupului", de­clara la Bucuresti Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

La aceeasi ora, la Viena, Gerhard Roiss, CEO OMV, explica, pe un alt ton, pierderea ra­portata: ,,Al doilea trimestru a adus provocari multiple, asupra unora dintre acestea noi ne­putand influenta in niciun fel. Instabilitatea politica din nordul Africii si din Orientul Mijlo­ciu se mentine, rezultand pierderi semnifi­ca­tive de productie pentru noi. Scaderea volumelor nu a putut fi compensata de pretul mai mare al titeiului".

In privinta vanzarilor, Pe­trom a inregistrat o crestere de 24%, pana la 10,271 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca ponderea companiei au­toh­tone este de 15,2% din cifra comunicata de OMV la acest capitol, de 16,032 miliarde de euro.

Bani de recuperat de la stat

Mariana Gheorghe, directorul general exe­cutiv al Petrom, a declarat in cadrul conferintei de presa ocazionate de anuntarea rezultatelor, ca societatea pe care o reprezinta are de recu­perat de la statul roman 600 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli pentru lucrarile de decontaminare si pentru sonde aban­do­nate.

,,Din evaluarile pe care le avem confir­mate de auditorul financiar, cheltuielile pentru poluari si pentru sondele abandonate sunt de 600 de milioane de euro. Noi am facut deja o parte din cheltuieli, iar cand vom avea gata documentatia necesara vom incepe si pro­cesul de rambursare", a spus oficialul Pe­trom. Data-limita pentru rambursarile pentru lucra­rile de decontaminare este 2019, iar cea pentru sondele abandonate 2034.

De ce a esuat oferta?

Mariana Gheorghe a explicat ca esuarea vanzarii pachetului minoritar de actiuni de la Petrom, de 9,84%, a fost cauzata de vestile ne­gative privind situatia din Italia si Spania, dupa ce cu cateva zile inainte au existat sem­nale pozi­tive care indicau un succes, precum aprobarea programului de austeritate de catre Grecia, cresterea ratingului Romaniei si situa­tia com­pa­niei.

,,Din pacate, imediat dupa in­ceperea ofertei a aparut pe pietele de capital ingrijo­rarea legata de situatia Italiei si Spaniei, iar sen­timentele pozitive care ar fi putut fi capitalizate in derularea ofertei au devenit mai pali­de", a spus Mariana Gheorghe. Oferta de­rulata in iulie a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri. Cel mai probabil procesul va fi reluat in 2012.

In ciuda crizei! Afacerile producatorilor de lux revin in forta... David Beers, omul care impinge lumea in haos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x