Contrar opiniei generale, nu trebuie să fii un expert că să demarezi o investiţie. Nu trebuie să fii nici măcar bogat pentru a investi într-o afacere, deşi cei mai mulţi dintre potenţialii atreprenori eşuează din lipsa unei strategii clare cu privire la investiţiile pe care doresc să le facă.
Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care orice antreprenor român ar trebui să le ştie pentru a avea succes:
Optimizarea costurilor este esenţială
Reducerea costurilor companiei este de cele mai multe ori necesară pentru a preveni tăierile drastice care ar deveni obligatorii mai târziu. Într-o piața unde toate companiile încearcă să obțină un maximum de rezultat cu un minimum de costuri câștigă cei care au un plan foarte coerent de optimizare a costurilor și care iau măsuri la timpul potrivit.
Există câteva modalități de reducere a costurilor unor companii, iar firmele de succes le iau, deja, în considerare pentru a deveni mai profitabile în comparație cu entitățile economice concurente. Spre exemplu, leasingul operațional reprezintă o soluție ideală de optimizare a costurilor, și câștigă tot mai mult teren pe piața din România, dar și la nivel mondial. În plus, poți utiliza acest calculator pentru a alege o mașină și pentru a afla câți bani trebuie să scoți în mod concret din buzunar pentru a o utiliza efectiv.
Investiția presupune întotdeauna asumarea unui risc
Nimic nu este sigur atunci când investești. Poți câștiga bani sau îi poți pierde, iar dacă ai nevoie de bani lichizi în perioada următoare, probabil că nu vei dori să-i investești. Unii specialiști ne sfătuiesc să nu investim banii de care vom avea nevoie în următorii cinci ani, deoarece, dacă piața se prăbușește, nu vei avea timp să-ți recuperezi investiția într-un timp mai scurt.
Nu trebuie să fii expert ca să investești
Nu trebuie să pornești de unul singur pe drumul investiției. Poți apela la consultanți financiari și la sfatul unor experți. În plus, înainte de a demara o afacere, te poți informa temeinic cu privire la modul în care decurg astfel de investiții. Nimeni nu s-a născut învățat. Cu toate acestea, unii s-au îmbogățit.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine
Atunci când te afli în deceniul al treilea al vieții tale, cea mai importantă resursă de care dispui este timpul. Chiar dacă pierzi bani în încercarea de a face o afacere, vei avea suficient timp pentru a-i recupera și a-i reinvesti într-un alt business. În plus, un antreprenor inteligent învață din greșeli, iar tu vei avea tot timpul din lume să pui în aplicare tot ce ai învățat din primul eșec.
Ai nevoie de un scop clar înainte de orice
Care este obiectivul tău? Cât de amplă vrei să fie afacerea ta? Ai nevoie de bani pentru a compensa un salariu și faci afacerea doar pentru a nu mai fi legat de actualul loc de muncă sau vrei să te îmbogățești în adevăratul sens al cuvântului? După ce știi cu exactitate ce-ți dorești de la afacerea ta, stabilește o strategie coerentă de atingere a obiectivului.
Nu investi toți banii în același loc
Atunci când investești toți banii în același loc, riști să-i pierzi pe toți atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori. Dacă investești, însă, în mai multe produse sau servicii, ai șanse mai mari să supraviețuiești ca antreprenor. Motivul este simplu: când un produs eșuează, ai încă două sau trei produse profitabile care mențin afacerea pe linia de plutire.
Totul costă
Nimic nu este gratuit și fiecare afacere presupune o investiție. Chiar și atunci când investiția financiară este minimă, vei petrece timp ocupându-te de afacerea ta. În acest timp ai fi putut, de exemplu, să lucrezi pentru o companie și să obții un venit sigur și constant. Acest venit este, de fapt, o investiție în afacerea ta prin simplul fapt că nu produci bani din altă parte.
Foto: shutterstock.com/g-stockstudio