Antena Căutare

Intrevedere de maxima urgenta intre Merkel si Sarkozy inainte de summitul european

Inaintea summitului european de duminica, decisiv pentru zona euro, Nicolas Sarkozy s-a deplasat de urgenta la Frankfurt pentru a aplana divergentele franco-germane direct cu Angela Merkel.



Oficial, el s-a dus pentru a-i aduce un omagiu presedintelui Bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care-si incheie mandatul la 1 noiembrie. Dar in practica, el a venit pentru a clarifica ultimele neintelegeri cu Merkel.

Cei doi au stat de vorba doua ore, dar nu a rasuflat nici o informatie. Potrivit presei, cei doi au iesit de la discutii incordati, au refuzat orice comentarii, s-au urcat in masinile lor pentru a lua, fiecare avionul spre Paris si Berlin.

In opinia expertilor, problema cheie - rolul care revine BCE in finantarea fondului de salvare a zonei euro (EFSF) - ramane in suspans. Franta este pentru, fie si cu pretul modificarii tratatelor UE. Germania se opune, in numele independentei considerata sacra a BCE.

Cu mai putin de 100 de ore inaintea summitului UE, aceasta chestiune pune la indoiala soliditatea tandemului franco-german. „Luni, pietele financiare, Statele Unite, China si FMI trebuie sa fie convinsi ca Europa are un plan", a comentat situatia un responsabil european. „Fara un acord, fiecare tara europeana va fi obligata sa joace individual supravietuirea sa", a estimat el.

Citeste si Financiarul

Foto: EPA/Intact Images

UE a evaluat la 80 de miliarde euro recapitalizarea bancilor... Standard and Poor's a redus cu o treapta ratingul Sloveniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x