Antena Căutare

Ipoteza-Soc: Ne indreptam spre o criza de 25 de ani iar lumea isi va reveni abia in 2031

Criza economica actuala are o serie de asemanari fascinante cu cea din anii 1870, care a durat 23 de ani: reunificarea Germaniei, o uniune monetara cu Grecia, Italia sI Franta, aparitia unui nou jucator mondial care a revolutionat totul, indatorare foarte mare, speculatii financiare si un potop de bani ieftini, scrie Matthew Lynn, directorul executiv al companiei de consultanta Strategy Economics, intr-un articol de pe MarketWatch.

El compara situatia planetara actuala cu cea care a ingenuncheat planeta in anii 1870. O noua putere industriala depaseste pe toata lumea - atunci era SUA, acum e China. Pietele financiare au fost atunci dereglementate iar banii ieftini erau prezenti peste tot.

"Prabusirea atotputernica" a declansat o criza imensa, cunoscuta sub numele de "Lunga Depresiune". Aceasta a fost "o perioada de volatilitate, somaj si scaderi ce au durat 23 de ani", pana in 1896.

Daca ne gandim ca in vremea noastra problemele au inceput in 2007 sI s-au transformat in dezastru in 2008, putem concluziona ca suntem prinsi vrand-nevrand pana in 2031.

Germania a adoptat atunci un nou sistem monetar, iar Europa a fost "inundata" cu bani germani ieftini. Grecia a semnat o uniune monetara cu Italia si Franta, dar se chinuia sa o tina in frau, mai completeaza el.

Acum China este in rolul de a redresa yuanul ieftin, atat SUA cat sI state europene acuzand tara asiatica de faptul ca isi subventioneaza astfel exporturile si perturbeaza intreg comertul mondial.

De asemenea, avem si o uniune monetara care se chinuie sa tina in viata moneda euro iar problemele au aparut exact la greci. Tot atunci, noua putere industriala, SUA, a lasat in urma vechile industrii prin bunuri ieftine. Din nou, China e in aceeasi pozitie in zilele noastre.

Colapsul Austriei a declansat totul. Va fi la fel?
In 1873, in unul dintre cele mai mari colapsuri din toate timpurile, pietele austriece au cazut, ceea ce a declansat colapsuri in toata Europa si la New York. Din nou trebuie sa remarcam asemanarea cu situatia actuala, cand Austria are mari probleme cu bancile sale ce s-au supra-extins in Estul Europei.

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) nota intr-un raport ca necesarul suplimentar de capital al bancilor austriece este de 3,9 miliarde de euro. O mare parte este atribuibil Volksbank, Raiffeisen are nevoie de capital suplimentar de 2 miliarde de euro iar Erste de alte 743 milioane. Tot in Austria, la finele lunii trecute, banca centrala a cerut bancilor sa nu mai acorde credite subsidiarelor decat in limita depozitelor. Suna asemanator?

Lynn mai scrie si ca paralele sunt "fascinante", precum reunificarea Germaniei facuta premergator crizei de atunci sub Otto von Bismarck cu cea dintre RFG si RDG din 1989. Din cauza dereglementarii industriei bancare, multi bani germani au fost investiti atunci pe bursa din Viena. Acum avem problemele bancilor germane sI franceze in Grecia.

Tot atunci SUA se industrializa si transforma economia globala, cum a facut China in ultimii 10 ani, scrie analistul.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

Dupa 18 ani: Rusia, acceptata in Organizatia Mondiala a Comertului... Financial Times: Romania isi asuma austeritatea pentru a-i impaca pe "casierii" de la FMI si UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x