Antena Căutare

Moody's inca crediteaza Romania. Cele patru criterii pentru stabilirea ratingului de tara

Cel putin pana la mijlocul anului viitor, Moody’s va mentine ratingul Romaniei. Agentia de evaluare ia in calcul, la stabilirea calificativelor, doua criterii de baza, revenirea economica si puterea financiara, care se plaseaza in cazul tarii noastre la un nivel mediu. Analistii Moody’s spun ca, in acest moment, singurul pericol vine din partea datoriei in crestere, estimata intr-un scenariu pozitiv la 20%-30% din PIB pentru 2010.

Directorul general pentru Europa Centrala al Moody's, Petr Vins, considera ca, in urmatoarele 12-18 luni, agentia nu va modifica ratingul Romaniei, ceea ce inseamna ca, pentru cel putin un an, un an si jumatate, ne vom mentine intr-o categorie de nivel investitional. De altfel, Moody's este singura agentie de profil care mai acorda imprumuturilor romanesti acest calificativ. Pentru Standard&Poor's (S&P) si Fitch, inca de anul trecut acestea sunt recomandate investitorilor drept „speculative".


„Daca vom schimba ceva, mai intai vom schimba perspectiva, insa nu vom actiona pe baza unui eveniment care s-a intamplat recent", a spus Petr Vins. Comparativ cu celelalte state din regiunea Europei Centrale si de Est, tara noastra este incadrata in categoria „medie", cu califica-
tivul suveran Baa2-Ba1 si perspectiva stabila.

Criterii de evaluare in analiza realizata de Moody's

Evaluarea Moody's are la baza doua criterii majore: revenirea economica si puterea financiara, ambele fiind caracterizate, in cazul Romaniei, drept „medii".

Revenirea economica este la randul sau determinata in functie de puterea economica (PIB/locuitor, marimea si diversificarea economiei, tendintele pe termen lung) si de puterea institutionala (legi, guvernanta, transparenta), ambele fiind plasate tot la nivel „moderat".

Tot articolul, in Financiarul

Leul s-a depreciat azi pana la 4,2448 lei/euro, un nou record al ultimelor sase luni... Raport EPC: Economia romaneasca a ajuns in zona de pericol!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x