Antena Căutare

(P) Organizarea finanțelor personale în 2022

Începutul unui nou an ne oferă posibilitatea de a reflecta asupra anului care tocmai s-a încheiat, dar și de a face planuri pentru anul nou. Organizarea finanțelor personale poate fi una dintre cele mai bune decizii, cu un impact semnificativ în mai multe domenii ale vieții. Poate reduce stresul (în special stresul financiar) și poate fi primul pas către independență financiară.

(P) Organizarea finanțelor personale în 2022
(P) Organizarea finanțelor personale în 2022 | Unsplash.com

Organizarea finanțelor nu înseamnă doar să știi pe ce cheltuiești banii sau să-ți reduci cheltuielile, este mai mult decât atât. Este nevoie de o analiză mai profundă, de stabilirea priorităților, definirea obiectivelor și elaborarea de planuri cu privire la modul de realizare a acestora.

În acest articol am inclus cele mai bune 5 sfaturi despre organizarea finanțelor:

• calcularea și păstrarea evidenței cheltuielilor: există mai multe metode de a face acest lucru, dar cea mai ușoară ar fi instalarea unei aplicații mobile. Sunt disponibile mai multe astfel de aplicații, multe fiind gratuite, în timp ce altele percep o mică taxă. Anumite bănci oferă o funcție similară în cadrul aplicației mobile, în care toate plățile efectuate cu cardul respectiv sunt categorizate automat, cu toate acestea, dacă nu utilizezi cardul atât de des, aceste metode nu vor funcționa deorece plățile în numerar nu vor fi incluse. O foaie de calcul Excel personalizată sau metoda clasică creion + hârtie va face o treabă la fel de bună.

• calcularea veniturilor: poate fi o surpriză, dar mulți oameni nu știu exact cât câștigă. În afară de salariul fix, s-ar putea să ai și surse suplimentare de venit, care de asemenea trebuie luate în considerare. Dacă ai o singură sursă de venit, ia în considerare diversificarea. Dacă pandemia ne-a învățat ceva, acel lucru este că viața este plină de incertitudini și este bine să avem întotdeauna un plan B sau o plasă de salvare, în special când vine vorba de bani. Cunoașterea venitului este foarte importantă și în ceea ce privește gradul de îndatorare. În România, gradul de îndatorare stabilit de BNR este de 40% din venit, dar, de regulă, nu se recomandă o valoare de peste 20%, ceea ce ne duce la următorul punct.

• achitarea datoriilor: se referă în mod special la diferite credite de nevoi personale, precum creditul până la salariu, credit overdraft sau credit rapid online, însă și împrumuturile obținute de la prieteni sau familie. Poți începe cu rambursarea împrumuturilor mai mici, treptat achitând și creditele cu valori mai mari. O altă opțiune ar fi să achiți mai întâi împrumutul cu cea mai mare dobândă.

• definirea obiectivelor, însă și recompenselor: de multe ori planurile noastre eșuează din pricina lipsei de motivație, mai ales când rezultatele nu sunt imediate. Pentru a menține motivația este important ca obiectivele să fie împărțite în mici etape și să nu uitam să ne recompensăm atunci când o merităm.

• dobândirea educației financiară: poate acest punct ar fi trebuit să fie în fruntea listei, deoarece educația financiară este extrem de importantă. Important de menționat este faptul că niciodată nu este prea târziu pentru a o obține. Există o multitudine de resurse gratuite care pot fi găsite online (întotdeauna asigură-te că sunt surse de încredere), plus cărți și workshop-uri cu specialiști, atât în limba engleză cât și în limba română. Obținerea acestor cunoștințe te va ajuta nu doar să înțelegi mai bine banii, ci și să știi cum să îi gestionezi, cum să îi investești și înmulțești.

(P) Trei metode de budgeting pentru cei care vor organizare financiară fără mari bătăi de cap...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x