Antena Căutare

Patriciu il contrazice pe Isarescu: Cursul real este de 4,7 - 4,8 lei/euro

Cunoscutul om de afaceri roman Dinu Patriciu, a declarat, ca mentinearea cursului actual pe piata valutara este una artificiala si falsa, intrucat euro este apreciat in mod normal la 4,7 - 4,8 lei, informeaza Financiarul.

"Cursul real de schimb din acest moment este de peste 4,7-4,8 lei pe euro. Faptul ca Banca Nationala tine in mod artificial cursul la nivelul actual este gresit",


Aceasta afirmatie vine ca replica la declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cu privire la tranzactiile efectuate de Banca centrala pe piata valutara in primul si respectiv in al doilea semestru: "Anul acesta, nu va spun sumele, am cumparat in februarie martie, am vandut in lunile urmtoare. Ce-am urmarit? Inclusiv controlul lichiditatii".

Isarescu a mai tinut sa mentioneze ca aprecierea actuala a monedei unice europene nu este nici pe departe una artificiala, ci una cat se poate de reala. "Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat guvernatorul BNR.

In acelasi timp, Dinu Patriciu isi argumenteaza ideea, spunand ca un curs de schimb "real" ar fi impulsionat exporturile. Omul de afaceri mai sustine si faptul ca dolarul este o moneda mai importanta decat euro pentru afacerile romanesti. "Nu se cumpara nimic in euro. Toate mate¬riile prime le cumparam in dolari".

Patriciu a sustinut ca avea loc o depreciere a leului inca de la inceputul crizei economice, in toamna lui 2008, el vorbind la un moment dat si de un curs de 5 lei pentru un euro.

Foto: Intactimages

Warren Buffett: Cresteti taxele pentru cei bogati!... Guvernul se preface ca sprijina tinerii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x