Antena Căutare

Personalitati ale Europei cer o mai mare unitate financiara si politica a eurozonei

Un grup de aproape o suta de europeni de marca, printre care fostul ministru de finante roman Daniel Daianu, a indemnat tarile din zona euro sa se indrepte spre o uniune politica, avertizand ca in lipsa unei integrari mult mai profunde sistemul financiar global ar putea fi "distrus".



Acesta include o propunere de a stabili un singur minister de finante pentru zona euro care ar putea imprumuta in numele membrilor eurozonei.

Grupul indeamna, de asemenea, la concentrarea in continuare a competentelor la nivel european pentru a reglementa sistemul bancar din zona euro si pentru dezvoltarea unei strategii de crestere economica.

Printre semnatari - care semneaza in calitate de 'cetateni preocupati' - se afla 10 fosti presedinti si prim-ministri, 10 fosti ministri externe si cinci fosti ministri de finante sau ai economiei, dar si finantatorul George Soros. Lista semnatarilor include, de asemenea, lideri din mediul de afaceri, fosti comisari europeni si economisti importanti.

Din lista lipsesc semnatari din trei tari ale eurozonei - Estonia, Luxemburg si Malta. De asemenea, aproape jumatate din membrii grupului provind din state care nu apartin zonei euro.

Initiativa a aparut ca raspuns la un articol de ziar din urma cu doua saptamani, semnat de catre finantatorul miliardar George Soros, in care acesta solicita masuri similare. Intr-o audioconferinta desfasurata marti, Soros a declarat ca bancile europene isi reduc creditarea si creeaza o criza globala a creditelor - problema care 'nu este pe deplin inteleasa', dupa cum a explicat el.

Joschka Fischer, fostul ministru german de externe, si Emma Bonino, fost senator italian si comisar european, au fost ceilalti doi semnatari ai scrisorii care au participat la audioconferinta.

Atragand atentia asupra propunerii facute in scrisoare de a stabili un minister de finante al zonei euro, Bonino a precizat ca, pe parcursul timpului, uniunile monetare nu au functionat fara un minister unic de finante, si a criticat realizarile administratiei italiene actuale.

Fischer a afirmat ca, desi a crezut ca UE si piata sa unica s-ar prabusi in cazul unei destramari a eurozonei, el 'nu a fost atat de pesimist' cu privire pozitia Germaniei privind o uniune politica, amintind in acest sens de infrangerea suferita in week-end de candidatii eurosceptici in influenta ramura bavareza a partidului crestin-democrat al cancelarului Angela Merkel.

Citeste si Jurnalul

Foto:topnews.net.nz

100 de miliarde de euro pentru ca bancile europene sa iasa din criza... Salariul mediu anual pe Wall Street: 361.330$...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x