Antena Căutare

Piata de case din Bucuresti, cea mai „deflationista” din Europa in sem. I

Scaderea preturilor in Capitala a fost mai redusa fata de nivelul national, dar oricum mult peste nivelul de varf negativ atins in Europa. In trim. II din 2010, preturile locuintelor irlandeze au pierdut 15,85% fata de finalul anului 2009.

Desi multe tari europene inca nu si-au revenit din criza, in unele deja se remarca daca nu crestere usoara a preturilor, macar o incetinire a ritmului de depreciere a valorii locuintelor.

Aceste piete includ state precum Danemarca, Olanda, Franta, Slovacia, Spania, Polonia, Rusia, Islanda, Bulgaria, Romania si Lituania. Totusi, ultimele doua, chiar daca si-au redus viteza de cadere, continua sa se mentina in topul pietelor rezidentiale „inflationiste" din Europa.

In acest sens, Romania (Bucu­resti) pare sa se fi rupt in fruntea plutonului cu cele mai mari scaderi de preturi inregistrate pe parcursul primu­lui semestru al acestui an. Conform datelor furnizate de Colliers, valoarea medie a unui metru patrat pentru o locuinta noua s-a diminuat in primele sase luni cu 10%, fata de nivelul inre­gistrat la finalul anului trecut. Pe piata locuinteor vechi (din Bucuresti), scade­rea preturilor a fost mai lenta, de 3,1% potrivit imobiliare.ro, dar oricum mult peste nivelul de varf negativ atins in Europa, de -1,7% in Irlanda.

La nivel national, reducerea a fost si mai mare, de 5,3% conform indicelui imobiliare.ro, ceea ce pozitioneaza tara noastra pe primul loc in ceea ce priveste „deflatia" rezidentiala la nivel european.

In primul semestru, pretul mediu la locuintele noi a scazut de la 1.300 euro/mp (fara TVA) la sfarsitul lunii decembrie 2009 la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010, potrivit calculelor Colliers, bazate pe evolutia preturilor intr-un numar de 37 de ansambluri rezi­dentiale cu peste 200 de unitati fiecare, localizate in Bucuresti si imprejurimi (Pipera, Prelungirea Ghen­cea).

La nivel national, indicele imobiliare.ro indica la sase luni un nivel de 1.163 euro/mp (in prezent fiind de 1.116 euro/mp).

Tot articolul, in Financiarul

Prognoza pentru cresterea PIB in UE: +1,8%, de la 1%. Romania: -1,9%, de la -0,5%... Contributiile sociale si impozitele din Romania, printre cele mai mari din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x