Antena Căutare

Piata vinului: 350 mil. euro, scadere de 100 mil. euro in doi ani

In ultimii ani, sectorul viti-vinicol ro­manesc cuantifica scaderi progre­si­ve in special pe piata de consum, un­de comercializarea vinului fisca­lizat a inregistrat o cota medie de minus 10%. In declin se afla si productia de vin, anul acesta inregistrandu-se o scadere, de la 6,3 mil. hectolitri obtinuti in 2009 la 5 mil. hectolitri. In ansamblul pietei de profil, in 2010, se estimeaza o scadere cu 12%-13%, pana la 350 mil. euro.

Chiar daca investitiile in sectorul viti-vinicol au inregistrat cresteri specta­culoase in ultimii ani, gradul de absorbtie a fondurilor europene fiind de peste 100%, politicile guvernului Boc au afectat serios si aceasta piata. Efectul, cresterea evaziunii fiscale, este direct proportional cu scaderea comercializarii vinului fiscalizat. Mai mult, peste companiile de profil planeaza riscul falimentului, impus de „aberanta Ordonanta 54/2010".

Profit zero pentru societati, incasari mici la buget

„Nu inteleg de ce presedintele statului sustine in continuare acest guvern Boc care a dat dovada pana acum de crasa incompetenta in a conduce Romania si pe care o arunca tot mai adanc in criza eco­nomica", a declarat pentru „Financiarul", directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheor­ghe.

Acesta considera ca „asistam la o de­gringolada totala pe toate palierele eco­nomice, impovarata de o politica eronata in ceea ce priveste imprumutul cu FMI, in conditiile in care Romania poate accesa foarte usor fondurile europene. Dar ob­serv ca Boc nu face altceva decat sa accepte sa ridice fusta in fata FMI si BM cu urmari dezastruoase pentru bugetarea familiilor si a conditiilor de trai".

Tot articolul, in Financiarul

Forbes: Dinu Patriciu, cel mai bogat roman... Pericolul impozitarii progresive: cresterea fiscalitatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x