Antena Căutare

Rafinaria Petromidia Navodari a intrat in al saselea an de pierderi

Kazahii de la KazMunaiGaz au preluat Rompetrol Rafinare in 2008. Actualii proprietari ai Petromidia, kazahii de la KazMunaiGaz, nu reusesc sa aduca rafinaria pe linia de plutire. Din 2008 de cand au preluat unitatea ei au raportat numai pierderi. In plus, au un litigiu cu statul roman pentru o suma de 517 milioane de euro, ce trebuia platita pentru rascumpararea obligatiunilor Rompetrol.


Rompetrol Rafinare va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 2,68 miliarde de dolari, in scadere usoara fata de 2010, cand a raportat 2,78 miliarde de dolari. Compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan controleaza pachetul majoritar de actiuni, avand in prezent 98,6%, dupa ce a achizitionat rafinaria in 2008 de la Dinu Patriciu. De altfel, pierderile se rostogolesc an de an inca din vremea acestuia din urma. Ultimul an cu plus la Petromidia a fost 2005, cand s-au inregistrat aproape 64 de milioane de dolari. Kazahii sustin ca din cauza acestor pierderi si a investitiilor pe care le fac in activul lor cel mai de pret de la Rompetrol Rafinare nu pot sa rascumpere obligatiunile emise pentru compensarea datoriilor istorice ale rafinariei.

Acestia au platit statului doar 54 de milioane de euro, dintr-un total de 571 de milioane de euro. Obligatiunile nerascumparate se convertesc in actiuni, insa statul a contestat in instanta decizia Rompetrol, cerand sa incaseze toti banii.

sursa:Financiarul

foto:Intact Images

Euro continua sa creasca si depaseste pragul de 4,1 lei... Investitiile straine in Romania au crescut cu 90% in ultimele trei luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x