Antena Căutare

RAPORT: Încetinirea creşterii economice în regiunea Europei Centrale şi de Est va fi produsă de o frânare a cererii externe

Regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere fără egal în Uniunea Europeană (UE), dar, cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani, în special din cauza frânării cererii externe, potrivit unui raport transmis luni de Coface.

Regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere fără egal în Uniunea Europeană (UE), dar, cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani, în special din cauza frânării cererii externe, potrivit unui raport transmis luni de Coface.

Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii economice în ultimii ani. În 2017 şi 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

”Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile. În acelaşi timp, gospodăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, creşterea a fost susţinută şi de o majorare a investiţiilor publice şi private”, se arată în raport.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menţionat a influenţat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvenţelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.

Articolul continuă după reclamă

Însă, în ciuda acestor evoluţii pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat şi dificultăţi. Rata scăzută a şomajului a dus la un deficit al forţei de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi privitor la potenţialul lor de extindere.

”Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB-ului”, se arată în comunicat.

În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China şi procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potenţial asupra companiilor şi economiilor lor.

”Într-adevăr, încetinirea creşterii aşteptată în regiunea Europei Centrale şi de Est se va datora în principal efectelor directe şi indirecte ale unei frânări în ceea ce priveşte cererea externă. Potrivit estimărilor, creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 şi 3,2% în 2020”, se arată în comunicat.

Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către pieţele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creştere, ci şi, treptat, asupra insolvenţelor. În această privinţă, sectoarele care sunt extrem de expuse pieţelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto şi industria chimică şi metalurgică care furnizează piese şi componente, potrivit Coface.

Sursa : news.ro

Forte Partners anunţă investiţii de circa 100 milioane de euro în două proiecte office dezvoltate din centrul Bucureştiu... Interzicerea expunerii țigaretelor la raft distruge micii comercianți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x