Cea mai mare suma, 19 miliarde de euro, este datorata de catre Germania, in baza unui acord de clearing, un sistem financiar de compensare Romania l-a semnat cu Germania nazista in perioada interbelica.
"Casa de Compensatie (o institutie germana de pe langa Banca Centrala-nr) a avut tratate de clearing cu mai multe tari din Europa. Era un model central de colaborare monetara in Europa, pentru ca Germania avea un curs fix", a declarat Radu Golban, lector asociat dr. la Universitatea de Vest din Timisoara. Acesta a participat la dezbaterea "Recuperarea datoriilor catre Romania de la deziderat la concretizare" organizata de Saptamana Financiara si Fin.ro.
El a spus ca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, la Conferinta de la Londra din 1952, s-a stabilit amanarea platii datoriilor nemtesti pana cand Germania isi revine economic, pentru a nu da cale libera din nou extremismului de dreapta. Intre timp Germania si-a revenit si este primul exportator mondial si cea mai importanta economie europeana.
"Singura tara care a primit bani si a rezolvat problema creantelor cu Germania a fost Elvetia", a spus el.
Golban a mai adaugat ca Ungaria nu a cerut nemtilor bani, ci acces la credite ieftine si investitii in economia maghiara. Anul trecut a existat o interpelare in Bundestag, parlamentul German, referitor la datorie iar raspunsul oficial ar fi fost, potrivit lui Golban, ca tratatul din 1939 nu a intrat in vigoare. "Dar nu acela era cel care stabilea clearing-ul, ci cel din 1936", spune el.
Trotki ne-a confiscat Tezaurul de la Moscova
Pe urmatorul loc dupa valoare, dar cu o insemnatate istorica si nationala unica, il constituie tezaurul Romaniei de la Moscova. Din acesta, cele 92 de tone reprezentand tezaurul BNR fac in jur de 3,2 miliarde de euro.
Cristian Diaconescu, vicepresedinte al Senatului si fost ministru de Externe al Romaniei, a declarat ca tara noastra a trimis doua transporturi la Moscova, un tren de 17 vagoane si altul de 24 de vagoane si ca exista procesele verbale de predare-primire. Insa dupa Revolutia din Octombrie, Trotki a anuntat ruperea relatiilor cu Romania si confiscarea tezaurului.
Tot articolul, in Jurnalul National