Antena Căutare

Românii vor putea beneficia de o nouă pensie. S-au pus bazele Pilonului IV de pensii în România

Parlamentul a adoptat miercuri proiect privind înfiinţarea pensiilor ocupaţionale. Inițiativa mai trebuie doar promulgată de către președințe pentru a intra în vigoare. Este vorba despre Pilonului IV de pensii, iată cum poți obține această pensie.

Pilonului IV de pensii în România

În primul rând trebuie să știm următorul lucru: componenta de pensii ocupaţionale este prevăzut a fi facultativă.

Trebuie să mai reținem faptul că iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.

La acest fond pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori. Angajatorul este obligat să ofere informații despre fondul de pensii ocupațional dacă acesta i-a decizia de a stabili o schemă.

Poate participa la un un fond de pensii ocupaționale orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale.

Articolul continuă după reclamă

Pilonului IV de pensii: Sistemul este optional, nimeni nu poate sa fie obligat sa contribuie la un fond de pensii ocupationale

Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de către angajator

Contribuțiile persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt virate direct de către acestea

Pilonul IV de pensii în România

Vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu:

"Parlamentul a aprobat proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale, care transpune directiva UE 2016/2341, IORP II în legislaţia naţională, contribuind astfel la diversificarea universului pensiilor facultative, pe bază de acumulare, cu componenta ocupaţională. (...)

În timp ce fondurile de pensii facultative pilon III, sunt axate în special pe componenta individuală de retail, fondurile de pensii ocupaţionale pilon IV se bazează pe componenta corporate, fiind constituite la iniţiativa angajatorului. Acesta achită contribuţiile pentru toţi angajaţii săi şi reprezintă interesele angajaţilor în relaţia cu administratorul, care înfiinţează şi administrează fondul de pensii ocupaţionale.

În cadrul procesului de transpunere a directivei s-a avut în vedere adaptarea la modul de funcţionare a sistemului de pensii private în România, prin constituirea unui fond, cu evidenţierea contribuţiilor în conturi individuale, astfel încât să primeze siguranţa activelor fondului, prin separarea acestora atât de patrimoniul angajatorului cât şi de cel al administratorului şi menţinerea acestora la un depozitar. Activitatea administratorilor şi a fondurilor de pensii ocupaţionale va fi supravegheată de către ASF".

Citește și:

Pensiile vin mai devreme în decembrie 2019? Anunțul oficial făcut de ministrul Muncii

Bugetul pe 2020: Veniturile urcă cu aproape 10%, cheltuielile cu 7,1%. Creşterea economică, 4,1%, deficitul bugetar, 3,6... Ministrul Economiei despre Start Up Nation: Zero buget, zero credite de angajament, afaceri ce se vând pe OLX şi facturi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x