Antena Căutare

Salariile de lux din companiile de stat, neatinse: consilier juridic, 10.000 lei/luna, sef tura, 12.800 lei/luna

Dupa ce a anuntat ca reducerea salariilor cu 25% va fi aplicata unitar, pentru toate categoriile de salariati de la stat, guvernul si-a dat seama ca aceasta masura nu poate fi pusa in vigoare in cazul companiilor de stat. Astfel ca acum cauta alte solutii, care sa respecte contractele colective de munca.

„Salariile in cadrul companiilor nationale nu scad acolo unde au fost facute deja restructurari", a spus ieri premierul Boc, evitand astfel sa raspunda clar daca reducerea de 25% va fi aplicata si angajatilor din companiile de stat.

In acelasi ton, purtatorul de cuvant al guvernului a explicat ca „un prim pas" va consta in reevaluarea bugetelor acestor companii. De control vor scapa insa companiile care au facut restructurari, „de exemplu CFR", a spus Ioana Muntean.

Aceasta nu a putut preciza daca reevaluarea bugetului este echivalenta cu reducerea salariilor. Printre putinele companii de stat care si-au publicat salariile nete se remarca Radiocomunicatii SA, unde o femeie de serviciu castiga chiar si 2.500 de lei, un muncitor necalificat 2.600, iar un consilier juridic peste 10.000 de lei.

Surse oficiale au declarat ca guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, cel mai probabil la 5.000 de lei, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate.

Procedura ar urma sa fie reglementata printr-un memorandum. Virarea sumelor va fi prezentata ca avand un caracter „benevol", dar va reprezenta practic o decizie a actionarilor si a conducerii acestor companii si regii de stat, au precizat sursele citate. Intre timp, declaratiile ministrilor pe acest subiect raman contradictorii.

„In mod sigur s-a decis ca salariile se vor reduce si in cazul angajatilor din companiile de stat", a declarat ieri ministrul Elena Udrea. Luni, ministrul Muncii a precizat ca va fi gasita „o forma de act normativ care sa permita ca si salariile din intreprinderile si regiile cu capital de stat sa poata sa fie reduse cu 25%", inclusiv in cazul CFR si Tarom.

In aceeasi zi, ministrul Finantelor a declarat ca „reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cu capital majoritar de stat". La inceputul lunii mai, Sebastian Vladescu a avansat varianta ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar sa plateasca o taxa de solidaritate.

Tot articolul, in Financiarul

Mai multe firme cer insolventa companiei aeriene low-cost Blue Air... Leul continua sa scada in "ochii" monedei europene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x