Antena Căutare

Salariul mediu net a scazut in termeni reali cu 8,5% intr-un an

Salariul a scazut in septembrie in termeni reali cu 8,5%, in com­pa­ratie cu aceeasi perioada a anului trecut. Castigul salarial mediu net a fost de 1.340 de lei, cel mai mic venit fiind de 787 de lei, in hoteluri. Cele mai mari diminuari ale salariului le-au suportat cei din administratie publica, invatamant si sanatate. In schimb, in industria extractiva, intermedieri financiare si informatii si comu­nicatii, castigul a crescut in termeni reali.

Castigul salarial mediu net a fost in septembrie de 1.340 de lei, in crestere cu 0,1% (1 leu) fata de august si in scadere cu 1,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009. Datele publicate ieri de Institutul Na­tio­nal de Statistica (INS) arata insa ca sa­la­riul a scazut in termeni reali, luand in calcul inflatia, cu 8,5% in septembrie 2010 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut si cu 0,5% fata de august 2010.

Salariile au scazut drastic in septembrie anul acesta fata de luna similara a anului trecut in administratie publica si aparare (-25,75%), in invatamant (-22,82%), in sanatate (-18,92%) si in activitatile de spectacole (-18,45%). In sectorul bugetar s-au inre­gi­strat usoare cresteri in septem­brie fata de august.

Castigul a avut un avans de 5,3% in activitatile de invata­mant, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice si ca efect al disponibilizarii per­sonalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici, si de 0,1% in sanatate si asistenta sociala, pe fondul platii drep­tu­rilor salariale restante.

Tot in septembrie fata de august, in activitatea de admini­stratie publica sa­la­riul mediu net a scazut cu 16,1%, ca ur­mare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din al­te fonduri (inclusiv pentru perioade ante­rioare).

In septembrie 2010 comparativ cu aceeasi luna a anului anterior au existat totusi si majorari ale castigului mediu net in termeni reali, in sectoarele infor­matii si co­municatii (+19,91%), interme­dieri finan­ciare (+10,1%) si in industria extrac­tiva (+10,74%). Cu toate ca s-au inregistrat majorari ale salariului si in alte sectoare de activitate, acestea nu au acoperit cres­terea indicelui preturilor de consum.

Tot articolul, in Financiarul

In 2011, piata de publicitate ar putea stagna la nivelul din 2010... Romania, a patra scadere a comertului cu amanuntul din UE in septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x