Antena Căutare

Se implinesc 3 ani de la declansarea crizei economice mondiale

Astazi se implinesc trei ani de la izbucnirea crizei economice mondiale, generata de caderea uneia dintre cele mai puternice banci din lume. Pe 15 septembrie 2008, banca americana Lehman Brothers a declarat oficial falimentul, iar unda de soc a lovit pietele bursiere din Asia si Europa.


Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a fost primul care a incercat sa dea asigurari ca economia romaneasca nu va fi lovita de criza pornita din America.

"Romania nu va fi afectata de criza financiara de pe pietele americane. Masurile care sunt luate in sistemul bancar romanesc, felul in care functioneaza bancile romanesti, ne fac sa fim feriti de efectele acestei crize financiare", spunea fostul premier al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, pe 22 septembrie 2008.

A urmat guvernatorul Bancii Nationale, la mai putin de o luna, timp in care temerile incepeau sa creasca, iar companiile de pe piata romaneasca stateau in expectativa si isi inghetau proiectele.

"Banca Nationala a Romaniei isi reitereaza si aici, in fata dvs, punctul de vedere, conform caruia aceste tensiuni, fenomene de criza, nu au afectat si nu credem ca au potentialul sa afecteze direct economia si sectorul bancar din tara noastra", declara, pe 14 octombrie 2008, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

La inceputul anului 2009, era deja clar ca Romania este atinsa de criza. Au inceput taierile drastice de bugete, inghetarea salariilor si suspendarea proiectelor de extindere in cele mai multe domenii. Chiar si atunci, insa, au venit mesaje linistitoare. De data aceasta, din partea presedintelui.

"Romania nu va fi la fel de afectata de criza economica asa cum sunt alte state europene", ne linistea presedintele Traian Basescu, pe 26 ianuarie 2009.

Apoi, in toamna, cand piata resimtea din plin unda de soc a crizei, companiile strangeau cureaua, facand disponibilizari in masa, iar concedierile au atins serios si sectorul bugetar, premierul a venit cu asigurari pentru cei angajati la stat.

"Nu avem probleme cu plata salariilor si pensiilor in Romania. Vreau sa ii asigur pe toti bugetarii ca salariile astazi in plata nu vor scadea, nu vor fi diminuate prin intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare, a personalului platit din fonduri publice", afirma premierul Emil Boc, pe 1 octombrie 2009.

A fost ultima declaratie optimista din partea premierului, referitoare la salariile bugetarilor, inainte de a decide taierea lor cu 25 % in vara anului urmator.

foto: livetradingnews.com

Vezi solutia miliardarului Soros pentru evitarea unei noi Mari Depresiuni!... Romania mai are resurse de gaze pentru 30 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x