Antena Căutare

SPECIAL: Guvernantii se plang nonstop ca nu sunt bani, dar AVAS sta pe milioane de euro

Guvernantii se plang nonstop ca nu sunt bani, ca bugetul a ajuns la fundul sacului, ca din aceasta cauza trebuie sa opereze reduceri masive de salarii, de pensii etc. Dar, in acest timp, Executivul lui Boc, prin Autoritatea pentru Valorificarea si Administrarea Activelor Statului (AVAS ), sta pe milioane de euro.




Desi nu sufla o vorba despre asta, Guvernul a fost atentionat de FMI despre aceasta oportunitate si chiar a impus stipularea in textul ultimei scrisori de intentie a angajamentului partii romane de a trece la vanzarea urgenta a acestor pachete de actiuni. Ca lucrurile stau asa reiese dintr-un comunicat de presa, remis zilele trecute de AVAS, in care se precizeaza: "Avand in vedere sarcinile AVAS, rezultate in urma discutiilor cu Fondul Monetar International, incluse in Scrisoarea Suplimentara de Intentie, transmisa de Guvern in luna septembrie, pentru accelerarea procesului de privatizare, in special pentru pachetele minoritare de actiuni, sunt necesare unele modificari ale actelor normative ce reglementeaza procesul de vanzare a pachetelor de actiuni". Ca urmare, AVAS a intocmit un proiect de act normativ prin care solicita modificarea legislatiei privind privatizarea, pentru ca, chipurile, actuala legislatie nu ar permite vanzarea pachetelor minoritare de actiuni.

Adevarul este ca actuala legislatie nu numai ca permite vanzarea acestor actiuni, dar prevede chiar urgentarea acestui proces. De fapt, actul normativ de baza care reglementeaza procesul de privatizare se intituleaza chiar asa: "Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii". Celalalt act normativ important care reglementeaza privatizarea este OUG nr. 88/1997, elaborata si aprobata pe vremea cand sef la AVAS era taranistul Radu Sarbu, iar PD, actualmente PDL, era la guvernare, ca parte a aliantei D.A. Radu Sarbu a demarat atunci si restructurarea AVAS, disponibilizand o mare parte dintre angajati. Este adevarat ca acestia au primit salarii compensatorii de sute de milioane de lei, dupa care s-au angajat la alte institutii sau la societati private. A facut valva la vremea respectiva plecarea directorului executiv Bebe Ionescu, cu salariile compensatorii de rigoare, pentru ca imediat sa se angajeze, pe un salariu imens, la o firma a magnatului Ioan Nicolae.

Articolul continuă după reclamă

Revenind, trebuie precizat ca ambele acte normative amintite prevad, printre altele, vanzarea pachetelor minoritare de actiuni fie pe piata de capital, fie prin licitatie, in acest al doilea caz, cu drept de preemptiune pentru cei care detin deja pachetul majoritar de actiuni la societatea comerciala in cauza. Dar adevarul este ca AVAS nu a avut si nu are interesul sa vanda aceste pachete minoritare de actiuni, pentru simplul motiv ca la finalul operatiunii ar fi ramas fara "obiectul muncii" si institutia ar fi trebuit desfiintata.

citeste articolul complet pe Jurnalul.ro

Traian Basescu: "Cresterea TVA, cea mai mare lovitura primita de Romania"... Valentin Lazea: "Romania este dependenta de capital strain"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x