Antena Căutare

Surse: Comisionul de succes al consortiului cu cel mai bun punctaj in vanzarea pachetului Petrom s-ar situa in jurul a 0,35%

Comisionul de succes (success fee) din oferta financiara cu care consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities si Romcapital a obtinut cel mai bun punctaj in licitatia pentru a intermedia vanzarea unui pachet Petrom pe bursa s-a situat in jurul a 0,3 – 0,35%, sustin surse de pe piata. Pana la aceasta ora, OPSPI nu a declarant niciun castigator al licitatiei.

UPDATE! Banca de investitii rusa Renaissance, in consortiu cu BT Securities (divizia de brokeraj a Bancii Transilvania), EFG Securities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarul Bancpost) si Romcapital au obtinut cel mai mare punctaj la licitatia organizata de stat pentru alegerea intermediarului la vanzarea a 9,8% din Petrom, spun surse apropiate afacerii.

Oferta consortiului format in jurul bancii ruse de investitii Renaissance Capital s-ar situa, mai spun sursele citate, la mare distanta de "greii" acestei licitatii, Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii din lume, Nomura sau Morgan Stanley, un alt greu al lumii financiare internationale, care si-ar fi oferit serviciile Ministerului Economiei pentru un fee de circa 0,7 - 0,8% din valoarea tranzactiei de vanzare pe Bursa a unui pachet de 9,84% din Petrom, tranzactie estimata in jurul a circa o jumatate de miliard de euro. Informatiile nu au putut fi confirmate din surse oficiale.

La un fee de circa 0,3 - 0,35% obtinut de intermediar din vanzarea pachetului Petrom pe bursa, aproximativ 0,14% ar insemna sume care revin Depozitarului Central, respective Bursei de Valori Bucuresti, ceea ce inseamna ca, de fapt, consortiul Renaissance - BT Securities - EFG Securities - Romcapital ar ramane cu circa 0,2%. Raportat la o valoare estimata a tranzactiei de listare de 500 mil. Euro, inseamna ca acest consortiu ar ramane cu aproximativ un milion de euro, din care ar avea ulterior de platit onorariile avocatilor si de suportat alte cheltuieli.

Procesul de selectie al unui intermediar pentru vanzarea pachetului de 9,84% din Petrom, detinut de catre Ministerul Economiei, este coordonata de catre o comisie a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul ministerului.

Membrii comisiei au avut de ales intre cinci oferte financiare, dupa realizarea punctajului in faza ofertelor tehnice care cerea un minim de 85 de puncte. Surse citate de Mediafax afirma ca, dupa deschiderea ofertelor financiare, moment programat pentru ora 15.00, membrii Comisiei au acordat consortiului condus de Renaissance Capital un punctaj de 92,5 puncte din 100 puncte posibile, urmata de consortiul Goldman Sachs - Unicredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte, respectiv consortiul Nomura - Alpha Bank cu 67,6 puncte, pe locul al patrulea fiind situat consortiul Raiffeisen Capital & Investment - Morgan Stanley, iar pe ultimul loc consortiul ING Bank - UBS.


Aceleasi surse sustin ca surpriza vine din faptul ca oferta financiara inaintata de rusi se situeaza cu putin peste pragul de un milion de euro (omorariul ce va fi incasat de catre consortiul ce va scoate pachetul Petrom la vanzare pe Bursa), valoare cu aproape o treime sub cea a unor contracandidati extrem de puternici precum Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii din lume, Morgan Stanley sau UBS, in faza finala fiind de asemenea si consortiul Alpha Bank cu Nomura.

Ofertele financiare au fost deschise astazi dupa ora 15.00, dupa calcularea punctajelor tehnice in prima faza, conditia de baza fiind obtinerea a minim 85 de puncte in faza ofertelor tehnice.

Ministerul economiei urmeaza sa vanda pe Bursa un pachet de 9,84% din Petrom din care spera sa obtina in jur de 500 mil. Euro, ceea ce poate fi considerata una dintre marilen afaceri ale anului de pe piata romaneasca, de unde si interesul starnit in jurul bancilor mari de investitii din lume.

Sursa: Antena3

Dosarul BIR: Dinel Staicu, condamnat la sapte ani de inchisoare... Compania petroliera SOCAR planuieste deschiderea a 300 de benzinarii in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x