Antena Căutare

Tintele de achizitie ale BVB: bursele din Bulgaria, Albania si Moldova

Conducerea Bursei de la Bucuresti (BVB) poarta negocieri pentru preluarea unor pachete de actiuni la bursele din Bulgaria, Albania si Moldova, fiind vizate atat pachete majoritare, cat si minoritare, potrivit lui Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Avem trecute in buget 20 milioane de lei (circa 5 milioane de euro - n.red) pentru imobilizari financiare. Asta inseamna dezvoltare regionala si nu au fost trecute acolo doar de dragul de a fi puse. Avem initiate discutii si este probabil sa se concretizeze ceva in a doua jumatate a anului


Ionescu declarase si in primavara ca BVB poarta discutii pentru preluarea unei burse din regiune, fara insa a preciza clar despre ce burse este vorba.

"Ne uitam in regiune la Sofia, Albania, Moldova. Sunt burse interesante, cu care deja am initiat discutii. Discutam inclusiv despre valorificarea sistemului de tranzactionare ARENA al BVB cu doua dintre aceste burse. Nu am semnat nimic inca. Cand se vor concretiza lucrurile, vom anunta piata", a precizat Ionescu.

Potrivit acestuia, prioritatea Bursei din Bucuresti este dezvoltarea organica, deoarece piata romaneasca are potential, iar pe locul al doilea, este extinderea prin achizitii in regiune. Ionescu spune ca in aceste momente nu se pune problema preluarea BVB de catre o alta bursa, avand in vedere restrictia care limiteaza la 5% drepturile de vot in cadrul bursei romanesti.

Bursa de la Bucuresti si-a propus ca in 2-3 ani sa depaseasca pietele din Budapesta si Praga, unde tranzactiile zilnice cu actiuni ajung la 50-60 milioane de euro, potrivit mediei de tranzactionare din primul semestru, fata de doar 11 milioane de euro in cazul pietei romanesti. BVB este in aceste moment la mare distanta de campionul din regiune, bursa din Varsovia, unde media zilnica a tranzactiilor cu actiuni a fost de 314 milioane de euro.

Oficialii BVB cred ca piata de capital locala are un potential de crestere mai mare decat pietele din Ungaria si Cehia, in conditiile in care putine companii reprezentative pentru economia Romaniei sunt in prezent listate.

Conducerea Bursei din Bucuresti a sustinut in prima parte a acestui an si procesul de fuziune cu piata de la Sibiu (Sibex), dar incercarea de consolidare s-a lovit de lipsa de interes a actionarilor BVB pentru acest proces.

"Fuziunea este intr-un punct mort. Asteptam si noi sa se clarifice situatia de la Sibex, sa vedem care este noua conducere si daca doreste sa reluam discutiile despre fuziune", a spus Ionescu.

BVB a anuntat azi un profit net de 12,5 milioane de lei (3 milioane de euro), pentru primul semestru al anului, de aproape trei ori mai mare fata de castigul din perioada similara a anului trecut.

Cresterea s-a datorat in principal incasarii dividendelor de la Depozitarul Central, institutia de compensare si decontare de pe piata de capital, in cadrul careia Bursa de la Bucuresti detine 69,04% din actiuni. Bursa a incasat dividende de la 8,2 milioane de lei (2 milioane de euro), la care s-au adaugat dobanzile la lichiditatile de circa 61 milioane de lei (14,4 milioane de euro) de care societatea dispune.

Sursa: Antena3

Isarescu: "In cazul unei noi crize, suntem pregatiti cu arma la picior". Coalitia pregateste deja masuri... Chinezii, invitati oficial sa construiasca autostrazi in Romania. Vezi pe unde vor trece!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x