Antena Căutare

Topul bancilor in functie de nivelul creditelor neperformante

Anul 2009 a fost marcat de cresterea provizioanelor in intregul sistem bancar. Datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca banii pusi deoparte pentru imprumuturile cu restante mai mari de 61 de zile au urcat cu 130% pe parcursul anului trecut, ajungand pana la aproape 30 de miliarde de lei. Dar privit la nivel individual, unele institutii de credit au avut parte de cresteri chiar si de patru ori ale imprumuturilor neperformante.


Atunci cand un client, persoana fizica sau juridica, nu mai achita la timp rata creditului, bancile trebuie sa faca provizioane. Acestea sunt cheltuieli ce duc la diminuarea profitului. Totusi, daca un client reuseste sa ramburseze im¬prumutul, atunci banca poate sa renunte la provizioanele aferente acelei fi¬nantari, banii fiind considerati venituri.

In 2009, profitul intregului sistem bancar a fost de numai 200 de milioane de euro, nivelul fiind afectat de provizioanele constituite de bancile comerciale. Totodata, multe institutii de credit au incheiat anul pe minus ca urmare a cheltuielilor pentru provizioane.

In acest context, subiectul creditelor neperfomante este evitat in multe comunicari. Mai mult, in unele cazuri, datele sunt prezentate intr-o maniera care nu arata gradul total de neperformanta al portofoliului de credite.

Situa¬tia a fost indicata de analistii pietei de capital, acestia lovindu-se de imposibilitatea de a compara datele de la diferite banci. Spre exemplu, unele institutii prezinta restantele mai mari de 90 de zile, altele pe cele care au intarzieri la plata de peste 60 de zile.

Citeste mai mult in Financiarul

Romania, codasa Europei la productivitate in agricultura... Taxa "Robin Hood": Afaceristii vor pedepsirea petrolistilor pentru preturile mari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x