Antena Căutare

Veniturile din impozitarea profiturilor bancilor au scazut de patru ori

La inceputul anului, autoritatile mizau pe colectarea a 1,27 mld. lei, acum s-ar multumi si cu 320 mil. lei. In 2009, sistemul bancar la nivel agregat a inregistrat un profit de numai 815 mil. lei, dupa ce in 2008 rezultatul net se plasase la 4,68 miliarde lei.

Impactul fiscal al OUG 50, care a erodat veniturile bancilor si, implicit, profiturile acestora, nu s-a lasat mult asteptat.

In plus, cresterea neperformantei, din cauza unui mediu economic afectat de lipsa masurilor reale de sustinere din partea autoritatilor, a dus la o noua revizuire in scadere a veniturilor din impozitul pe castig al bancilor. Daca in bugetul initial se miza pe 1,27 mld. lei, estimarile s-au redus acum de aproape patru ori.

Potrivit proiectului celei de-a doua rectificari bugetare pentru 2010, gu­vernul estimeaza ca bancile cu profit vor cumula castiguri de cel mult 2 mi­li­arde de lei, usor mai mici decat in 2009, iar veniturile obtinute astfel din im­po­zitul pe profitul acestora vor insuma numai 320 mil. lei, de patru ori mai mici decat cele din estimarea initiala pentru 2010, de 1,27 mld. lei.

Aceasta este cea de-a doua revizuire in scadere a incasarilor bugetare provenite din taxarea bancilor, dupa ce in august proiectiile coborasera la aproximativ 750 mil. lei.

In do­cu­ment, guvernul recunoaste doar ca aceasta reducere de venituri este determinata de con­tractia economica, de reducerea expunerilor bancilor comerciale si de cresterea volumului creditelor neperformante.

Tot articolul, in Financiarul

Cum a castigat seful CNSC 2 mil. lei dupa ce a inceput sa solutioneze contestatii... 200 de milioane de euro/an, ca sa nu deraieze trenul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x