Antena Căutare

VIDEO! Romania se vinde la bucata: Strainii au cumparat 700 000 de hectare de teren

Romania se vinde la bucata. Strainii vor avea, de anul viitor, mana libera sa cumpere ogoarele romanesti. Ceea ce noi uitam sa muncim, pentru italieni, germani sau belgieni este mana cereasca. Solul are o calitate excelenta, iar o cultura bine intretinuta se transforma in profit. Mai ales ca pretul pe hectar este de zece ori mai mic fata de media europeana.

Pe belgianul Philip Coupe nu il deranjeaza drumul neasfaltat. S-a adaptat foarte bine la stilul de viata al locuitorilor din Beclean, judetul Bistrita Nasaud. De 10 ani sta aici. Si nu are de gand sa mai plece. Asa ca a investit 9.000 de euro intr-o casa si 8 hectare de teren. In gradina lui planteaza legume si zarzavat. Calitatea terenului il ajuta sa obtina recolta buna, asa ca mai scoate si la piata cate ceva.

Exemplul sau este urmat si de altii. Strainii au cumparat deja 700 de mii de hectare de teren in Romania. Italienii detin peste 170 de mii de hectare. Sunt urmati de germani cu peste 100 de mii de hectare si de arabi: 70 de mii de hectare.

Cele mai multe investitii sunt in vestul tarii, acolo unde italienii detin monopolul. Germanii, belgienii si olandezii au ales zona de nord si nord-est a Romaniei, in timp ce arabii au preferat sudul tarii.

Iar, din 2013, situatia ar putea arata si mai dramatic. In tratatul de aderare la Uniunea Europeana scrie clar ca din 2014 piata terenurilor va fi una libera pentru toti cetatenii comunitari. Contrar spuselor ministrului Agriculturii, Cehia si Ungaria au reusit sa amane liberalizarea pietei terenurilor.

In Romania, un hectar se vinde cu 2 mii de euro. De 8 ori mai ieftin decat media europeana de 15 mii de euro. In prezent, strainii nu pot cumpara la liber teren. Sunt obligati sa aiba resedinta stabila in Romania sau sa se asocieze cu o firma din tara.



Foto: Intact Images

Ford Romania a anuntat ca angajeaza 500 de muncitori la Craiova... Romanii isi mai pot plati taxele si impozitele reduse pana la sfarsitul lunii martie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x