Antena Căutare

Se închid site-urile care vând lucrări de licență, masterat și doctorat. Se așteaptă sancțiuni usturătoare

Integritatea academică a fost puternic lovită în ultimii ani, fie diferite figuri publice și-au plagiat lucrările, fie tinerii absolvenți au apelat la varii metode prin care au încercat să înșele sistemul.

tânără cu ochelari și bluză închisă la culoare stând la birou cu o foaie în mână șângă o carte și un laptop Galerie
Site-urile care vând lucrări de licență, masterat și doctorat se închid | Shutterstock

Site-urile care vând lucrări de licență, masterat și doctorat se vor închide. Autoritățile iau măsuri în această situație, pentru a restabili integritatea academică.

Din ce în ce mai mulți studenți apelează la această metodă fie din lipsă de timp, fie din lipsă de interes. Aceștia doresc să-și finalizeze studiile și, fie că nu au frecventat regulat cursurile, fie că nu dețin abilitatea de a-și organizarea lucrarea academică, apelează la un ajutor extern, contra cost.

Citește și: Șef de promoție la 96 de ani! Bătrânul este cel mai în vârstă absolvent de facultate din Italia | Foto

Se așteaptă sancțiuni usturătoare pentru persoanele care încalcă legea în ceea ce privește lucrările de licență, masterat și doctorat

Cei care activau pe site-urile dedicate vânzării de lucrări academice se vor alege cu sancțiuni de ordin financiar. Autoritățile iau măsuri aspre în această situație care a escaladat în ultimii ani.

Citește și: (P) Cel mai mare campus din România, cu multiple facilități, te așteaptă la Politehnica București

Amenzile se pot ridica la suma de 200.000 de lei pentru cei care încalcă legea, adică și cei care vând astfel de lucrări, și cei care le cumpără, potrivit Antena 3 CNN.

Autoritățile vor să oprească răspândirea acestei practici academice neloiale, astfel că dispun închiderea site-urilor de profil.

Citește și: Chirii record în principalele orașe universitare. Cât a ajuns să coste o garsonieră sau un apartament în Cluj sau București

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, practica nemaifiind nici măcar ascunsă în multe dintre cazuri, fiind recurente e-mailurile cu subiecte de genul acesta chiar în circutul intern al universităților.

Profesorul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a intrat în direct la Antena 3 CNN și a discutat despre această practică ilegală care a luat atâta amploare.

Citește și: (P) Cursuri engleză în București – diferite obiective, același rezultat: să stăpânești mai bine această limbă!

„Acest fenomen este la un nivel prea ridicat pentru cum ar trebui să fie conform standardelor academice. Lucrurile s-au mai rafinat. Odată cu apariția inteligenței artificiale lucrurile s-au complicat şi mai mult.

Cel puțin noi, la universitatea noastră, am încercat să nu mai punem aşa mult preţ pe lucrarea scrisă.

Citește și: Laurent Simons, băiatul cu un IQ de 145, e licențiat în fizică cuantică. Vrea să creeze organe artificiale și să obțină nemurirea

Contează foarte mult interviul şi discuția despre lucrare pentru a vedea dacă omul care are numele pe lucrare chiar înțelege de a scris acolo, poate vorbi şi are competențele necesare pentru a susține lucrarea respectivă.

Este foarte greu să minţi la interviu. Îi punem studentului întrebări despre lucrare şi, chiar dacă a încercat să învețe ce a scris acolo, este foarte greu de trișat.

Citește și: Ai un astfel de termometru cu mercur acasă? Ce sancțiune aspră riști să primești pentru încălcarea legii

Dacă la noi se detectează aceste lucruri se intră automat pe componenta comisiei de etică. La nivelul comisiei se tratează aceste subiecte.

Colegii mei au semnalat site-uri către Minister. Ca urmare a acestor acțiuni, şi nu doar ale noastre, prin noua lege s-au înăsprit aceste pedepse.”

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x